Банкеръ Weekly

познато

Надпревара с предизвестен край

Миналата година заместник-министърът в кабинета "Орешарски" Бранимир Ботев откри туристическото изложение World Travel Market в Лондон. Тази година той ще стори същото, но като част от кабинета "Близнашки". Промяна няма и при фирмата, която изгражда павилиона на страната ни.

Има фирми на българския пазар, които всяка година получават солиден бонус от държавата под формата на апетитни договори за обществени поръчки. Сред тях определено са "Арка ЛТД", "Експо дизайн", "Експо вижън", "Стройтек" и "Юрапел комюникейшънс". На практика те са абонирани за изработването на рекламните щандове на страната ни за международните туристически изложения. И макар властта формално да се сменя, въпросните дружества отново получават контракти за стотици хиляди лева. 

Последният пример е от 16 октомври. Тогава служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов се споразумя с "Арка ЛТД" за изграждането на националния щанд на България на най-голямото и значимо туристическо изложение в света - World Travel Market Лондон 2014, което ще се проведе в периода 3-6 ноември. Според документите от проведения конкурс "Арка ЛТД" е успяла да победи конкуренцията в лицето на "А и Б Дизайн", обединение "Експо Вижън БГ" и "Ай ду адв", "Форм архитектура и дизайн" и "Юрапел Комюникейшънс", с цена от 300 хил. лв. (б.а. - с 60 хил. по-малко от прогнозния бюджет). В това обаче няма нищо чудно, тъй като фирмата, чиито собственици с равни дялове са Димитър Гачев, Марина Гачева и Саво Вълчев, редовно изпълнява тази задача за английския форум. Тя бе наета и за миналогодишното издание на World Travel Market, но срещу 270 хил. лева. Същата компания прави рекламния ни щанд в английската столица и през 2012-а, като тогава получи 290 хил. лева. Интересното и в двата случая е, че договорите бяха сключени ден преди откриването на туристическата борса. Излиза, че икономическото министерство има голямо доверие в "Арка ЛТД", защото щандовете са били изработвани без какъвто и да е документ между възложител и изпълнител. Доказателство за това са и редица други контракти с "Арка ЛТД". В началото на тази година например компанията бе наета срещу 263 640 лв. за направата на българския павилион за изложението UITT - Киев. Други 399 960 лв. пък е взела от щанда за МITT в Москва. Също така е била предпочетена и за туристическа борса ITB в Берлин, от която е заработила 298 560 лева. Всъщност през последните две години "Арка ЛТД" неизменно прави щанда ни в германската столица, за което е получила общо 570 хил. лева.  Преди време взе над 200 хил. лв. и за изложението в Киев. Най-големият й удар обаче е от 2011-а, когато спечели поръчките за изграждането на съоръженията за всички големи форуми накуп и прибра за труда си над 1.26 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във