Банкеръ Daily

Управление и бизнес

43% от фирмите няма да раздадат коледни бонуси на служителите си

15% от компаниите ще раздадат фирмени подаръци.

Въпреки пандемията ще има коледни бонуси, но по-малко работодатели са склонни да дадат допълнителни възнаграждения на служителите си. Това обяви директорът на Националния център за оценка на компетенциите в Българската стопанска камара Томчо Томов пред Би Ти Ви.

Проучване на БСК показва, че 43% от работодателите няма да поощрят служителите си в края на годината. За сравнение, през миналата година едва 12% от фирмите не са дали допълнителни средства на работниците си. Основната причина е липса на финансова възможност.

"Причините са намалени приходи от продажби, проблеми с ликвидността, стремеж на фирмите да съхранят работните места и възнагражденията", обясни Томов.

Работодателите заявяват, че биха дали бонуси, само при добри финансови резултати на фирмата и след внимателна преценка на приноса на работника.

Финансовият стимул е най-предпочитаният коледен бонус от работодателите, 15% от компаниите ще раздадат фирмени подаръци, а 8% - ваучери за храна. Проучването показва още, че 63% от анкетираните предприятия са склонни да отделят до 20% от нетното възнаграждение на един служител за коледен бонус. Малко над 20% биха дали половината от заплатата, а едва 2% от фирмите – пълна.

По-високите коледни бонуси ще се раздадат в IT сектора, преработващата промишленост, строителството и недвижимите имоти.

Как ще се изчислява извънредният труд по празниците?

При работа на официален празник по график, работодателят трябва да изплати на служителя си 200% от надницата му. Ако обаче служителят почива и трябва да работи извънредно – възнаграждението става четири пъти по-голямо от стандартното заплащане за деня.

Има особеност, обаче, при почивните и неприсъствени дни. За 27 декември фирмите не дължат допълнително възнаграждение, а за 28 декември то не трябва да е по-малко от 75%.

"Ако един човек работи на дневна база от 50 лв. и трябва да работи на Коледа или Нова година, съответно той получава – средното брутно възнаграждение за деня и удвоеният размер за работа в празничен ден, стават 100 лв., и ако работи извънредно – удвоен размер на тази сума, 200 лв.", обясни Тодор Капитанов от КНСБ.

Не трябва да се забравя, че става въпрос за брутно възнаграждение и тези пари подлежат на данъчно облагане. Тези допълнителни възнаграждения са законово регламентирани и работодателят е длъжен да ги изплати на служителя си.

Тази година за бизнеса е предизвикателство как да изчисли извънредния труд при работа от вкъщи. Работата от дистанция е законово регламентирана в Кодекса на труда, обаче изискванията не са ясно описани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във