Банкеръ Daily

Управление и бизнес

40% от данъците на софиянци отиват за градския транспорт

Няма проблем с доставките на газ за градския транспорт, а с цената му. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя увери, че до промени в линиите на този етап няма да се стигне, но е необходимо допълнително финансиране от държавата. "В момента дефицитът в градския транспорт е 143 милиона лева. Столичната община го подкрепи със 170 милиона лева от собствения си бюджет. Това са всъщност данъците на гражданите. Близо 40% от данъците на софиянци отиват за подкрепа на градския транспорт. Това означава в сфери като детски градини, издръжки на социални дейности или пък от други проекти да се намалят тези средства", каза Фандъкова пред bTV.

Две са причини за тежкото състояние на градския транспорт – намаляването с до 70% на пътниците по време на COVID кризата и настоящото покачване на цените на енергоностителите. Сметката за ток на метрото е скочила 4 пъти, а държавните компенсации покриват 30%, посочи столичният градоначалник.

Засега ще има топла вода

Фандъкова е получила уверение, че няма да има спиране на доставките на газ към общината. Към този момент няма да се намалява температурата на водата за потребителите на "Топлофикация София", което е предвидено които кризисна мярка.

Напрежението около украинското знаме

"Апелирам народните представители да не настройват хората едни срещу други. Тези симпатизанти са водени именно от тях", подчерта кметът по повод вчерашния протест на "Възраждане" пред Столичната община с опит за сваляне на украинското знаме от сградата. "Ясно е, че хората имат различни мнения, но всеки има право на мирен протест. След вчерашния протест остана счупен автомобил и счупен прозорец. Как политици, защитаващи националните институции, допускат да има посегателство срещу националните институции", попита Фандъкова. Тя е сигурна, че след установяване на нарушенията, ще има адекватни мерки от полицията. "Политиците си правят пиар с тежката тема и ситуацията в Украйна. А украинското знаме, окачено на Столичната община, е просто морална подкрепа", отбеляза кметът.

Детските градини

"Кандидатстват в момента около 23 600 деца, като трябва да кажа, че около 2600 от тях са деца, които посещават в момента детски градини, но имат желание за преместване в по- предпочитана от тях. Около 13 600 са обявените свободни места, като отново ще подчертая, че това е първо класиране. Винаги опитът показва, че след него остават и свободни места. Затова има и второ, и трето класиране, но най-важното е строителството на детските градини", заяви Фандъкова.

"Около 1500 места недостиг ще има в групата от 3 до 6 години, която е много важна за социализирането на децата преди първи клас. Именно с този недостиг искаме да се справим до края на мандата", посочи столичният кмет.  Открити са 1200 нови места за децата в градините, но това не е достатъчно. Търсят се варианти, където е възможно да се откриват още допълнителни групи. Към момента се строят още 20 нови сгради. Така ще бъдат открити още 1500 места.

Столичният градоначалник отбеляза, че сега помощта за неприето дете е 372 лева, а държавата поема 650 лева в общинските градини. Толкова, според нея - 650 лева, трябва да бъдат и парите за неприето дете, така хората ще могат да намерят място в частна детска градина. Най-голям недостиг има в районите "Красно село", "Витоша", "Триадица".

Търси се решение и по въпроса с недостига на медицински сестри в яслите. По думите на кмета вероятно ще се направи промяна в наредбата на Министерството на здравеопазването, която да даде възможност на педагогически специалисти също да започнат работа в яслите. 

Чистотата на въздуха в София

"Последните три години София е в средногодишните норми на Европейската комисия. Работим по няколко направления, едното от тях всъщност даде сериозен резултат. Това е подмяната на старите автобуси. Очакваме нови електробуси, нови трамваи", каза Фандъкова. "В момента продължаваме изпълнението на амбициозните проекти за безплатна подмяна на печките на дърва и въглища, но отново заради тази криза с горивата се изправяме пред проблем. Вече все повече домакинства се отказват от договорите, които вече сме подписали за тази подмяна, защото се страхуват от бъдещите си сметки, така въпросът е много комплексен", допълни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във