Банкеръ Daily

"Софийска вода" ще инвестира

38.9 млн. лева за водопроводи и канализационна мрежа през 2021 г.

Загубите на вода от течове по ВиК мрежата на „Софийска вода“ ще спаднат под 40% след нови планирани инвестиции, съобщиха на специална пресконференция от дружеството.

За целта 2021 г. са предвидени 38.9 млн. лева - за 42 км водопроводи и 3 км канализационна мрежа. Загубите за 2020 г. са с 3% по-малко от 2019-а, но са над 41 на сто.

В момента се работи по два важни проекта за гарантиране качеството но водата, обясни Станислав Станев, заместник-изпълнителен директор на дружеството – водоснабдяването на Панчарево и Кокаляне, както и модулната пречиствателна станция на 1600 м. във Витоша - за Владая и Мърчаево.

Предстои рехабилитация на водопровода, захранващ централната градска част и други.

Самата столица е разделена на повече от 200 зони за по-лесно проследяване на евентуални аварии. При оптимизиране на мрежата се набляга на дигитализацията.

Най-късно до 2027 г. трябва да се премине към дистанционно отчитане на потреблението на топлата вода.

Все още има софийски квартали без изградена канализация, затова работата в тази насока ще продължи.

По думите на Васил Тренев, изпълнителен директор на дружеството на концесионера (Veolia), бизнеспланът на „Софийска вода“ ще бъде внесен в Столичната община и ще се проведе публично обсъждане.

От началото на юни потребителите ще могат да ползват нов сайт на водоснабдителното дружество и мобилно приложение, което ще се казва „Моята вода“. Сайтът ще дава възможност за самоотчитане на данните от водомера, чат, следене на фактурите и директни плащания на сметките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във