Банкеръ Daily

Управление и бизнес

380 млн. лева от Плана за възстановяване - за дигитални умения

380 милиона лева по Плана за възстановяване и устойчивост на България ще се насочат към създаването на дигитални умения на населението, което ще става чрез специална платформа за базови обучения. По данни на Европейската статистическа служба от 2019 г. населението у нас е на последно място в Европа по цифрови умения. Проучвания показват, че поне 1 600 000 българи трябва да преминат през курсове за придобиване и надграждане на умения за работа с новите технологии.

Средствата от Плана за възстановяване са по проект, който ще изпълни социалното министерство, като става въпрос за обучения в дигитални умения на възрастни хора. "Включително базови обучения за тези наши сънародници, които нямат необходимата базова компютърна грамотност. Истината е, че цифровите технологии вече навлизат почти във всяка сфера от нашия живот, както личен, така и професионален, включително и в дейности, които доскоро бяха останали много извън обхвата на цифровизацията. Пандемията до голяма степен засили тези процеси", каза пред БНР служебният заместник-социален министър Иван Кръстев.

В синхрон с европейският дигитален проект, пари за повишаване на дигиталните умения са предвидени и в Програмата за развитие на човешките ресурси за новия програмен период. Там е заложено 5% от работещите да преминат през обучения. Отделен акцент ще бъде поставен и върху обучението на младежите с конкретна програма.

"Обучението при тях е и форма на кариерно ориентиране и на професионално ориентиране при избора на професия. За нас това наистина е изключителен шанс да дадем на младите хора възможността да започнат своята първа работа в сферата на високите технологии“, посочи още Кръстев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във