Банкеръ Daily

Управление и бизнес

360 млн. лв. от Фонда за възстановяване отиват за третия метролъч

България се стреми да постигне европейските стратегически цели, включително за 5G градове, обяви транспортният министър Росен Желязков по време на дискусиите за Европейския фонд за възстановяване и прехода към иновации, зелен дневен ред и дигитална трансформация. Желязков акцентира, че петото поколение технологии ще създаде нови възможности за дистанционно обучение и работа, а 5G мрежите ще осигурят сигурен достъп до облачно съдържание, бизнес приложения, телемедицина.

Като една от важните стъпки за осигуряването на транспортна свързаност, министърът очерта изграждането на участъци от Лъч 3 на метрото в София. Необходимите средства са 762,9 милиона лева като 360 милиона лева от тях са от Фонда за устойчивост и възстановяване.

„Друг важен проект е обновяването на подвижния състав за градски и междуградски транспорт „Зелена мобилност”, който е на стойност 100 милиона лева. Модернизацията на ключови железопътни гарови комплекси като Мездра и Червен бряг и изграждането на Интермодален терминал в Горна Оряховица, също ще допринесат за градското развитие“, каза още министърът на транспорта.

По думите му пандемията може да се разглежда и като възможност, не само проблем. Според Желязков пример за това е, че за месец са били изградени основните модули на здравно-информационна система, за която от толкова години се говори и която дава съвсем друг подход към здравната система.

330 млн. лева от Фонда за възстановяване ще бъдат насочени към финансиране на университетски проучвания. В сферата на иновациите страната ни планира трансформация на капацитета на Българската академия на науките (БАН), за да бъде направена връзката между иновациите и промишлеността, коментира Мартин Дановски, който е председател на Агенцията за иновациите. Приоритети за страната ни в дългосрочен план ще бъдат висшите учебни заведения, както и фокус към основното образование. Страната ще насърчи и бизнесът да търси и инвестира в иновации, посочи още Дановски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във