Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

34 СМЪРТНИ СЛУЧАЯ В АРМИЯТА ПРЕЗ 2006 ГОДИНА

Тридесет и четири са смъртните случаи в армията през тази година, като само един от тях е бил през работно време. Това се отбелязва в доклада на Генералния щаб за дисциплината във въоръжените ни сили. Най-честите нарушения, допускани от военнослужещите, са автомобилни катастрофи при шофиране в нетрезво състояние. Така например от 454 катастрофи в армията 222 са след употреба на алкохол. Констатациите са, че много често след края на работния ден командири и подчинени пият заедно, а след това шофират.
Секстормозът пък е ново явление във войската, след като много жени предпочетоха да облекат униформи, вместо да се изявяват в цивилни професии. През годината нашумяха скандалите срещу полковник Александър Петков - началник щаб на Сливенската танкова бригада, и срещу подполковник Пламен Ганев, заместник-началник щаб на Пета механизирана бригада. И по двата случая за сексуален тормоз са извършени служебни проверки, които са доказали превишаване на служебното положение. Офицерите са предадени на Военна прокуратура.
Другите нарушения са неспазване на изискванията за носене на униформата. Пренебрегват се правилата за охраната на военните обекти. Продължават и кражбите на имущество и горива в поделенията.
Основната причина за снижаването на дисциплината е преструктурирането на армията, се посочва в доклада на Генералния щаб.

Facebook logo
Бъдете с нас и във