Банкеръ Daily

Управление и бизнес

34% ръст на наетите офис площи през първото тримесечие

Силно начало на тази година за пазара на офис площи показва последния анализ на Colliers. Нивата на брутно наетите площи през първото тримесечие са 45 560 кв. м, което е с 34% по-високо от същия период на 2019-а. Най-активни бяха секторите: ИТ и аутсорсинг (40%), професионални услуги (35%), фармация (15%), търговия (6%), финансови услуги (3%) и индустриален сектор (2%).  

Общият обем на офис площи в София, нивата на заетост и средните офертни наеми се заддържат на нивата от края на миналата година. Старта на няколко малки офис сгради доведе до незначителен ръст на проектите в активно строителство от 287 000 кв. метра.

Все повече

утвърждаващите се хибридни модели на работа

стимулират търсенето на гъвкави работни пространства. Към края на първото тримесечие в София има 59 470 кв. м такива места, които се оперират от 43 оператора, като работните места в тях е около 6180. Прогнозира се активизиране на операторите и по-голямо разнообразие от концепции в този пазарен сегмент.

Обемът на сключените инвестиционни сделки през първото тримесечие е 38 млн. евро, като 29 млн. евро от тях са в имоти, генериращи доход към момента на покупката. Най-голям дял /54%/ от инвестиционен обем се дължи на сделки с търговски площи. След тях са сградите със смесено предназначение (23%), индустриални площи (19%), офис площи (4%) и други. Нивата на възвръщаемост се запазват от края на миналата година. За офис площите е 7.75%, за търговски площи  - 7.75%, за индустриални площи - 8.5%, а за жилищни площи – 5 на сто.

Търсенето в индустриалния и логистичен сектор през първото тримесечие продължава да бъде доминирано от сектора на търговията с 61%, следвано от логистика -  с 29 на сто. Общият обем на модерни индустриални и логистични площи се запазва. Нетните усвоени площи за периода са 27 260 кв. м, което доведе до лек спад в нивата на свободните площи от 9% на 8 процента. Промени в средните наемни нива на клас А и B складови площи с добра локация и изградена инфраструктура не се наблюдават. Те остават съответно между 4.7 - 5.2 евро за клас А и 2.7 евро на кв.м. на месец за клас B.

Ще продължи търсенето на площи, подходящи за градска логистика

в рамките на столицата, в районите около входно-изходните булеварди и с адекватно зониране. Основен двигател ще са 3PL* (third-party logistics) операторите и дистрибуционните компании, които ще търсят все по-сериозна оптимизация на процесите и оперативните разходи.

Предлагането на модерни търговски площи в търговски центрове в София остава стабилно. Свободните площи в търговски центрове нарастват незначително и достигат нива от почти 6 на сто. Усвоените площи за първото тримесечие са 2690 кв. м, което два пъти по-ниско от същия период през 2019 г. и близко по стойност от 2020-а. За сметка на по-слабата активност в търговски центрове в столицата, при трите работещи търговски парка се отчита пълна заетост и нов проект в строеж от 7880 кв. метра. Главните търговските улици в София отчитат леко повишение на свободните площи спрямо края на миналата година от 9% на 10 на сто.

Продължават да нарастват и незаетите магазини по бул.“Витоша“

от 10% на 12%, докато при движението на наематели не се наблюдава промяна. Наемните нива на първокласни локации в търговските центрове, на главните търговски улици и в търговски паркове остават непроменени.

От Colliers прогнозират, че 2022 г. ще  мине под знака на развитието на търговските паркове в страната. Планирани за реализиране в следващите две години има над 20 проекта. Предвид реализацията на тези паркове, за инвеститорите ще бъде важно да прецизират избора си на локации за развитие и анализ на потенциала им. Най-активни по отношение на експанзия ще са дискаунт вериги, дрогерии, спортни магазини, супермаркети и специализирани магазини за обзавеждане и стоки за дома.

Предлагането в сегмента на средно висок и висок клас жилища регистрира 3% ръст

спрямо края на миналата година и достига 13 100 жилищни единици. Свободните от тях в завършени комплекси намаляват незначително от 3% на 2% от общия обем. Въпреки нарастването на предлагането, очертава се тенденция на недостиг на жилища в сегмента. Броят на жилищните единици в проекти в етап на строителство нараства с 9% и достига 3460. Средните  стойности на продажбите с включен ДДС и паркомясто са между 180 000-300 000 евро за апартаменти и 320 000-486 000 евро за къщи. Наемите се задържат между 950 - 1600 евро с ДДС на месец за апартамент, а за къща започват от 2000 евро.

 

Предизвикателствата пред пазара през 2022 г. няма да са малко.

Войната в Украйна вече води до затруднения в доставката на стомана и арматурно желязо, както и в значително повишение в цените на строителните материали. Очакваме забавяне на изпълнението или задържане на старта на някои проекти, предвид дефицитите. Предприемачите усещат и все по-голям натиск върху себестойността на имотите, в следствие на повишението на строителния разход, като това в някои случаи продажби при залаганите до момента цени става нерентабилно. Като цяло, в сегашната ситуация е изключително трудно да се правят прогнози, но определено очакваме повече предпазливост от всички пазарни субекти.

 

*3PL операторите предоставят на своите клиенти комплексно обслужване на потока от стоки и информация - от създаването на продуктите на про изводствената линия до доставката на крайния потребител - в точното време, с подоходящото качество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във