Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КОМПАНИИ

ДЕЛТА И НОРТУЕСТ ОБЯВИХА СЛИВАНЕТО СИ
Американските авиокомпании Делта еърлайнс и Нортуест еърлайнс договориха сливането си, от което ще се появи най-големият авиопревозвач в света. Сделката засили очакванията, че американският въздушен транспорт ще преживее вълна от консолидации под натиска на рекордните цени на горивата и заради намалелите клиенти. Споразумението бе постигнато след неколкомесечни преговори, в които основен проблем бе съгласието на пилотите от двете компании. За всяка притежавана акция на Нортуест инвеститорите ще получат по 1.25 акции на Делта. Сделката оценява Нортуест на близо 3.6 млрд. щ. долара, или 13.10 долара за брой, което означава премия от 17% спрямо котировките от 14 април. Новият световен гигант ще има годишни приходи от над 35 млрд. долара, парк от 800 самолета и персонал от 75 хил. души.
УОЛМАРТ ГОТВИ ЕКСПАНЗИЯ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА
Най-голямата търговска верига в света Уолмарт обяви официално намерението си да навлезе в Русия и в Източна Европа. Компанията нае германеца Щефан Фандерл да проучи възможностите за експанзия в региона. Още преди време мениджъри на американския гигант признаха, че смятат руския пазар за много, много атрактивен. Медиите в Русия акцентират върху възможността за споразумение между Уолмарт и местния лидер сред търговците на храни X5. Други имена, които могат да заинтригуват американците, са базираната в Санкт Петербург верига Лента и контролираната от турски бизнесмени Рамстор.
Водещите европейски конкуренти на Уолмарт - Теско, Метро и Карфур, навлязоха в Източна Европа още през 90-те години на миналия век. Колкото до Русия, засега Теско проучва възможностите за бизнес там, а Карфур се готви да открие два хипермаркета (в Москва и в Краснодар) през последното тримесечие на 2008-а и още пет догодина.
РАЗСЛЕДВАНЕТО СРЕЩУ СИМЕНС СЕ РАЗРАСТВА
Прокурори от Мюнхен разшириха разследването за корупция срещу Сименс. След поделението за комуникации сега обект на проверки за евентуални мениджърски нарушения е и това за пренос и разпределение на енергия PTD. Проблемите на най-голямата европейска инженерна компания тръгнаха от обвиненията, че нейни служители са използвали черни каси, за да подкупват клиенти за повече поръчки. Комисията за ценни книжа и фондови борси и Министерството на правосъдието на САЩ са сред органите, които участват в разследването, разпръснато вече в десетина държави. Сименс призна за неясни плащания в размер на 1.3 млрд. евро в периода 2000-2006 г. и обяви, че сътрудничи на властите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във