Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КОМПАНИИ

ПРОВЕРЯВАТ ДОСТАВЧИЦИ НА ГАЗ В ГЕРМАНИЯ
Германското антикартелно бюро разследва 35 доставчици на газ заради съмнения, че са надписвали сметките на потребителите. Проверките засягат доставките към 4 милиона германски клиенти, консумиращи 100 тераватчаса, които представляват 20% от пазара. Много компании са повишили цените на газа до ниво, което никога не биха си позволили в условията на функционираща конкурентна икономика, съобщи Бернхард Хайцер, ръководител на бюрото. Напоследък Германия преживява вълна от увеличения на цените на газа, които вече проверяват и някои провинциални регулатори. На свой ред Европейският съюз проучва дружества за комунални услуги, за които се смята, че са блокирали достъпа на конкуренти до доставките на природен газ и са товарили потребителите с по-високи цени. Сред разследваните са четирите водещи доставчици в Германия - RWE, E.ON, Energie Baden-Wuerttemberg и местното поделение на Vattenfall. Общо 770 компании снабдяват с газ домакинствата и предприятията в Германия. Около 30 от тях работят в цялата страна.
СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ БАВИ АЛИТАЛИЯ
Директорите на Ер Франс-КЛМ ще се съберат на 10 март, за да решат дали да отправят обвързваща оферта за Алиталия. В края на февруари те се срещнаха с италианското Министерство на труда, за да обсъдят съдбата на 3000 служители на закъсалия държавен авиопревозвач. Междувременно на 3 март върховният апелативен съд в Италия реши, че сделката, с която Алиталия купи нискобюджетната авиокомпания Воларе през 2006 г., е нередовна и конкурсът трябва да бъде повторен. Според анализатори това може да усложни продажбата на Алиталия на Ер Франс-КЛМ. Съдебното решение е в полза на частната италианска компания Еър уан, която кандидатства неуспешно за Воларе през 2006-а и за Алиталия през декември 2007 година. Съдът даде 30-дневен срок на страните да подадат нови оферти за Воларе.
ТАТА ЗАЕМА 3 МЛРД. ДОЛАРА ЗА ЛУКСОЗНИ МАРКИ
Индийската корпорация Тата мотърс планира да вземе назаем 3 млрд. щ. долара от девет банки, за да финансира придобиването на луксозните марки Ягуар и Ланд роувър от сегашния им собственик Форд. Ако успее да ги купи, тя ще разшири влиянието си на международните пазари. След като през януари пусна на пазара автомобил за 2500 долара, Тата се опитва да се сдобие с инженерни технологии, за да се конкурира с чуждестранни производители като Дженеръл мотърс, които харчат милиарди за построяването на заводи и разработването на модели в Индия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във