Банкеръ Daily

Румен Драганов:

300 хил. българи очакват обезщетения заради провалени пътувания

Снимка: Архив

Има 300 000 българи, които не са реализирали свои пътувания в чужбина и на които се дължат пари за тези пътувания. Необходимо е да бъде създаден гаранционен фонд в туризма, за да се защитят икономическите интереси на български и чужди туристи, в случай на фалит на туроператор, обяви Румен Драганов от Българския туристически съюз.

Междувременно стана ясно, че тypoпepaтopитe oт „Oбeдинeниe Бъдeщe зa тypизмa“ излизaт нa пpoтecт нa 2 мapт пpeд Mиниcтepcĸия cъвeт c пpизив ĸъм пpaвитeлcтвoтo дa ги чye и дa пpeдпpиeмe peaлни мepĸи в пoдĸpeпa нa ceĸтopa. Туроператорите също акцентират, че от 13 март трябва да започнат да връщат парите на своите клиенти за провалените екскурзии заради ограниченията.

От обединението казват, че нямат нужните средства за връщане на парите на клиентите и призоваха за отпускането на 69 млн. лв., с които да се създаде Гаранционен фонд и от него съответно да бъдат изплатени парите на хората.

Драганов обаче разясни, че за целта трябва да се промени Законът за туризма. В случая трябва да се регламентира и кой ще внася вноски в този фонд и в какъв размер да бъдат. Става дума само за туроператори, които имат изходящ туризъм, тези които попадат в класификацията на ЕС, извършват чартърни полети и предлагат пакетни услуги. Важното е и кой ще управлява фонда.

"Вече една година се опитваме да се задържим на повърхостта, да запазим не само ликвидността и заетостта във фирмите, които управляваме, но и достойнството си като български работодатели. През март вземанията на клиенти стават изискуеми, а мерките за спасяването на сектора, взети досега, са недостатъчни, неефективни и декларативни. Затова считаме, че за да оцелеем първо трябва да бъдем чути“, се казва в обръщението на Обединение „Бъдеще за туризма“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във