Банкеръ Daily

Управление и бизнес

30 млн. лв. за кредити на стопани, отглеждащи плодове и зеленчуци и на животновъди

Общо 30 млн. лв. са отпуснати за 2022 г. за краткосрочни кредити на производителите на плодове и зеленчуци полско и оранжерийно производство и на стопаните, отглеждащи едри и дребни преживни животни.

Заемите ще се предоставят при лихва в размер на 2% и мярката предвижда да бъдат погасени до 30 юни 2023 година. Размерът на кредита на един земеделски стопанин е до 15 000 лева, уточняват от Държавен фонд „Земеделие“.

Ще се подпомагат производители на плодове и зеленчуци, които имат подадено валидно заявление по схеми за обвързано подпомагане за плодове или зеленчуци (полски или оранжерийни), реколта 2022 година. Друго изискване е да са подавали заявяване за обвързано подпомагане за плодове или зеленчуци (полски или оранжерийни) за 2021 г. и декларация и документи за отчитане за реализация на продукция за миналата година.

Животновъдите, които могат да кандидатстват за заем, следва да имат подадено валидно заявление по схемите за обвързано подпомагане за животни за Кампания 2022 и/или по Преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството за 2022 година. Те трябва да са подавали заявяване за обвързано подпомагане за животни за Кампания 2021 и/или по Преходна национална помощ за овце-майки или кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3) за 2021 г. и да са представяли декларация и документи за отчитане реализация на продукция.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във