Банкеръ Daily

Управление и бизнес

30 млн. лв. държавна помощ за автобусните превозвачи може и да не стигнат

Министерството на транспорта одобри 14 млн. лв. държавна помощ за автобусните превозвачи. Тя ще бъде разпределена между 208 одобрени заявления. 

В максимално кратки срокове министерството ще пристъпи към сключване на договорите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с кандидатите, чиито заявления са одобрени. Общо подадените искания за държавна помощ от бранша са 639. По останалите над 400 проекти предложения продължават да се изготвят оценки. 

Това поставя под въпрос дали заделената сума от общо 30 млн. лв. по тази програма ще е достатъчна, за да подпомогне всички фирми, подали заявления. 

При представянето на схемата бе обявено, че малките фирми ще могат да получат между 3000 и 450 000 лв., а условието да са имали 8% оборот за миналата година. Предварителните изчисления показват, че около 1500 са фирмите в сектора, които могат да се възползват от мярката.

Според доклад на Международния съюз за автомобилен транспорт пандемията от коронавирус е засегнала най-вече пътническия транспорт в Европа, като автобусните компании на континента, осигуряващи превоз на туристи, са загубили 82% от доходите си.

На първо място по загуби е България, следвана от Испания, Швеция и Великобритания. Във Великобритания обемът на автобусните превози е намалял със 73%, в Германия – с 53, във Франция – с 59%, в Испания – с 90%, в Белгия – с 40%, а в България – с 92 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във