Банкеръ Daily

Управление и бизнес

3 млн. лева за екскурзоводите чрез осигуряване на заетост

Министърът на туризма Стела Балтова е утвърдила решението за избор на изпълнители на обществена поръчка, насочена в помощ на екскурзоводите.

С поръчката ще бъдат ангажирани лицензираните екскурзоводи и планински водачи като външни експерти по проект „Повишаване на капацитета на МСП в сектор туризъм чрез оказване на подкрепа за създаване и функциониране на Организациите за управление на туристическите райони“, съобщиха от туристическото министерство.

Общата стойност на обществената поръчка е 3 млн. лв. с ДДС, като целта й е да бъдат подпомогнати екскурзоводите и планинските водачи в страната за справяне с последствията от пандемията от COVID-19 и насърчаване на вътрешния туризъм. В допълнение, с включването на екскурзоводите и работата им в онлайн пространството, ще се ускори и процесът към дигитализация и разширяване на обхвата на предоставяните от тях услуги, което напълно съответства на предвидените мерки за ускоряване на дигитализацията в туристическия сектор.

Екскурзоводите протестираха пред Министерския съвет още миналото лято с искане да бъдат подхомогнати от държавата, тъй като са едни от най-пострадалите от пандемията.  "Трагично е положението на екскурзоводите. Нашият бранш пострада най-много от кризата с COVID-19". Това заяви тогава Христина Неделчева - председател на Съюза на екскурзоводите в България, една от трите професионални организации на екскурзоводите.

Липсата на международни туристически посещения в България вследствие на COVID-19 блокират изцяло екскурзоводната дейност.

Над 90% е безработицата за този вид специализирана дейност, която може да бъде причислена към ежедневната реклама на страната и която работи за създаване на положително отношение не само към туристическия ни продукт. 

През юни тази година Министерският съвет прие новата Национална програма „Отново заедно“. Тя ще бъде финансирана с 15 млн. лв. от държавния бюджет, предвидени за подкрепа на туристическия бизнес. С тях на почивка в рамките на шест дни ще бъдат изпратени 30 000 участници - деца и придружаващи ги педагози. Програмата е така разработена, че да помогне за  възстановяване на туристическия сектор във всичките му части – както места за настаняване, така и туроператори, екскурзоводи, музеи, подчерта министър Балтова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във