Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КОЛОНКА КОМПАНИИ

АКЦИОНЕРИ СЕ ОПЪЛЧВАТ СРЕЩУ ЕАДС
Френски акционери в най-голямата европейска авиационна и отбранителна групировка ЕАДС обявиха, че са подали колективен иск срещу компанията, защото са били подведени от финансовите й коментари след съобщенията за закъснения в производствeните графици на самолетното поделение Еърбъс. Според тях финансовите последици са пагубни, тъй като само за ден след обявяването на новината акциите на ЕАДС се сринали с 26 процента. Колективният иск е подаден в Холандия, където е регистрирана компанията. Във Франция този тип искове са забранени, но правителството обмисля промяна в законодателството, която да ги направи допустими. Колективният иск е въведен за първи път в САЩ и позволява на един човек да предприеме съдебни действия от името на други в подобно на неговото положение.
СЛОВАКИЯ ОСПОРВА ПРОДАЖБАТА НА ЛЕТИЩА
Министър-председателят на Словакия Роберт Фико поиска да анулира продажбата на две от основните летища в страната на австрийската компания Флугхафен Виен. Австрийците, които управляват и аерогарата във Виена, подписаха договор за придобиването на 66% от летищата в Братислава и в източния словашки град Кошице с предишното правителство. След изборите на 17 юни то беше заменено от нов кабинет, според който продажбата е била голяма грешка и страната няма да се колебае да отмени договора. Словашкото правителство се противопоставя на сделката, защото се страхува, че тя ще задуши конкуренцията между летищата в Братислава и Виена, разстоянието между които е едва 50 километра. Решението на словашкото антимонополно бюро се очаква до 14 август. Австрийските власти одобриха сделката през април.
ДУБАЙ ПОРТС УЪРЛД ИЗЛИЗА НА ЛОНДОНСКАТА БОРСА
Дубай портс уърлд, която преди по-малко от година договори поглъщането на британския пристанищен оператор Пи енд Оу, а днес управлява пристанища в 30 държави, се подготвя за първоначална публична емисия на борсата в Лондон. Оценката на бизнеса й ще бъде 6 млрд. англ. лири. Докато консултантите работят по офертата, компанията продължава да разширява дейността си. Тя строи терминал за контейнери в Източен Китай на стойност 500 млн. щ. долара. Нейна собственост е и най-голямото пристанище в Дубай - Джебел Али. Дубай портс уърлд планира да вложи още 3 млрд. долара в експанзията си и излизането на борсата е един от вариантите да събере тези пари. Офертата й ще даде шанс на инвеститорите да навлязат на все по-привлекателния пазар на инфраструктурни активи. С оживлението на световната търговия, стимулирано от икономическия подем на Китай и Индия, тяхната цена става все по-висока.

Facebook logo
Бъдете с нас и във