Банкеръ Daily

Управление и бизнес

25 ВиК-дружества дължат над 7.3 млн. лв. за водовземане

В България 25 ВиК-дружества са натрупали дългове за вода, която са взели от водоемите за снабдяването на своите клиенти.

Това става ясно от писмо на министърът на околната среда и водите Асен Личев уведоми до колегата му от Министерството на регионалното развитие и благоустройство Виолета Комитова и председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

В него той алармира, че 25-те ВиК-та към момента са натрупали задължения в общ размер на 7 353 103 лв. по Закона за водите към 4 басейнови дирекции в структурата на МОСВ.

В писмото Личев призовава Комитова и Иванов за съдействие с оглед предприемане на действия по ликвидирането на натрупаните задължения във възможно най-кратки срокове.

Не е изключено ситуацията да е причинена от високите цени на тока на свободния пазар, които доведоха до сериозни финансови затруднения редица компании от ВиК-сектора у нас, които снабдяват своите клиенти чрез помпен метод поради географските специфики на регионите, в които оперират. В тази връзка в края на миналата седмица имаше среща между „Българския ВиК Холдинг“ и КЕВР, на която държавната компания представи проблема пред регулатора.

На нея стана ясно, че проблемът се изразява в това, че според последните промени в Закона за енергетиката ВиК-дружествата купуват необходимата им електроенергия на свободния пазар, докато тарифите за клиентите им са регулирани, като заложените в решенията на КЕВР тарифи включват много по-ниски разходи за закупуване на необходимите за дейността им количества ток.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във