Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

25 ЛЕВА ОТГОРЕ ЗА ЕВРОБУТИЛКА С ГАЗ

Пътят към заветното членство в Европейския съюз съвсем не е осеян само с рози. В това ще се убедят и потребители на пропан-бутан за битови нужди, които след 1 декември ще са принудени да броят по 25 лв. допълнително, ако искат да продължат да използват евтиното гориво. Причината е, че основният им дистрибутор Топливо Газ започва подмяна на старите си бутилки, за да ги уеднакви с тези в Евросъюза.
В сумата, която клиетът ще доплаща, е включена стойността на всички процедури по подмяната (контрол на качеството и калиброване на резбата, вътрешно почистване с вакуум, проверка на теглото, полагане на защитно покритие, цветна маркировка, издаване на сертификат за годност). Топливо Газ ще си остане неин собственик и ще поеме всички разходи за по-нататъшната й поддръжка, което включва тестове за техническа изправност при всяко пълнене и основен преглед на всеки пет години. Едва ли обаче масовият потребител ще възприеме радушно всички тези евроекстри.
Сега у нас има около 700 хил. потребители на пропан-бутан за бита, 500 хил. от които са клиенти на Топливо Газ. Останалите предпочитат да зареждат на газостанциите, а не от компанията монополист или нейните търговски партньори, въпреки че това е забранено още през 2004-а. Така че със сигурност притежателите на сини бутилки няма да се юрнат масово да ги подменят и да плащат по 25 лв. допълнително.
Дървото ще е за всички, но все пак по-облагодетелствани ще са клиентите в големите градове, където се извършва услугата Доставка до дома (София, Пловдив, Бургас, Варна, Хасково, Русе, Плевен, Благоевград, Банско и Пазарджик). Там подмяната ще се извърши автоматично. В останалите селища това ще става в пунктоветете за стационарна продажба, складовете за строителни материали на Топливо, както и в бензиностанциите на Петрол, ОМВ и Опет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във