Банкеръ Daily

Управление и бизнес

25 фирми държат 182 млн. лв. публичен ресурс от "Автомагистрали"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова оповести пред медиите резултати от проверката на "Автомагистрали" АД за група обекти, наречени свлачища, срутища и други видове укрепвания на пътни платна. Проверката е извършена след множество медийни запитвания, както и постъпили въпроси от комисията по ревизията в 45-ото Народно събрание. 

С приключването на проверката в понеделник са били поканени всички фирми, получавали средства въз основа на договори с "Автомагистрали", но нито една фирма не се е появила на срещата.

430 милиона лева са отпуснати за решаване на остри и наболели проблеми, касаещи свлачища, срутища и други видове укрепвания на пътни платна. "Тези средства са постъпили в регионалното министерство и оттам - в АПИ. От тях 231 милиона лева са преведени на дружеството "Автомагистрали", което е сключило договори с 25 фирми на стойност 188 милиона и тези договори касаят 84 обекта. Говорим за 84 различни обекта, които са посочени конкретно", обяви Комитова.

Към днешна дата от всички 84 броя обекти има само един изпълнен - срутището до Рилския манастир с похарчени 6 милиона лева по правилата на инвестиционния процес с разрешение за строеж. А 182 милиона все още са във фирмите подизпълнители, останалите 83 обекта са във фаза на проектиране.

"На въпрос какво може да стане с тези 25 фирми, които държат в себе си тези 182 милиона лева, отговорът беше, че договорите са застраховани", каза Комитова. "Попитахме било ли е възможно да не раздаваме тези пари по тези договори преди получаването на разрешение за строителство. Това беше и причината за освобождаването на ръководството на АПИ", допълни министър Комитова.

Всеки знае, че минават години докато се издаде разрешение на строеж, изтъкна министърът. По думите ѝ е било възможно финансирането да не се отпуска предварително за бъдещ строеж, който ще се реализира след 5 години.

"Не съм в позиция да казвам колко е изгубила държавата от това. Оценките ги оставяме на други хора", отбеляза регионалният министър. 15 проекта са на хартия, 9 от тях очакват разглеждане, 4 са върнати, тоест много сме далеч от всички тези 84 да имаме разрешение за строеж. Към края на тази година вече е трябвало да сме в процес на наемане на техника и доставяне на материали, уточни Комитова.

На въпрос за заплатите в АПИ, министърът отговори, че те са увеличени с по "2 и нещо нагоре" за 4 години.

Смятаме, че трябва да има проверка от НАП и Агенцията за държавна финансова инспекция, заяви министърът.

На въпрос за броя на свлачищата у нас, Комитова отговори, че не може да отговори колко точно са те. 84-те обекта, избрани от "Автомагистрали" са свързани с пътната инфраструктура.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във