Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ХОРА, ПЪТИЩА, ДУПКИ

Комисията по европейски въпроси към германския Бундестаг настоява за продължаване на строгия контрол върху България и Румъния и след приемането им в Европейския съюз.

ДЗИ Банк финансира модернизацията на Плевен - БТ АД с инвестиционен кредит от 5 млн. евро и кредитна линия от 4.4 млн. лева. Парите ще се използват за доставката на ново оборудване, което да увеличи производителността на дружеството.

Българската търговско-промишлена палата представи публичен онлайн регистър, поддържащ информация за над 50 хил. компании.

Десет държавни дружества, чийто принцила е Министерството на икономиката и енергетиката, ще бъдат заличени до десет месеца от търговския регистър. Те са с прекратено производство по несъстоятелност поради липса на имущество за продан. В несъстоятелност са обявени общо 57 предприятия с преобладаващо държавно участие.

Четирите организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки - Екопак, Екобулпак, Репак и Рекопак, подписаха споразумение с Министерството на околната среда и водите за оттегляне на съдебните си жалби срещу заповедта на министър Джевдет Чакъров. Тя задължаваше членовете им да внесат повторно продуктови такси на стойност 150 млн. лева. Сега Чакъров ще отмени онази част от заповедта си, в която на четирите организации не беше признато изпълнение на поставените им цели.

Карат Електроникс е първата българска IT компания с Интегрирана система за управление на качеството, околната среда и здравословните и безопасни условия на труд.

Софийският градски съд прекрати наказателното производство срещу бившия военен министър Бойко Ноев по случая Терем. В мотивите се посочва, че досегашните процесуални нарушения не са отстранени, а са допуснати и нови.

Правителството разреши на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да бъдат предоставени 15 млн. лв. бюджетни кредити за сметка на държавен инвестиционен заем за други цели. Седем милиона ще бъдат преведени на Агенция Пътища за строителни и възстановителни работи на автомагистрала Марица в участъка Харманли - Любимец. Останалите 8 млн. лв. ще се предоставят на Агенцията по геодезия, картография и кадастър за създаването на кадастрална карта, регистри и др.

На 7 юни в столицата ще се открие София Спорт Експо. Програмата предвижда и представяне на кандидатурата на София за зимните олимпийски игри през 2014 година.

Кабинетът одобри проект на протокол между България и Германия за изменение и актуализиране на Спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане на дохода и имуществото между двете страни. Спогодбата е била подписана през 1987-а, но данъчните ни закони впоследствие са регламентирали нови положения, което налага актуализирането й.

Парламентът прие промените в Кодекса на труда. Той е съобразен с директивите на Европейския съюз в областта на трудовото законодателство и влиза в сила от 1 август 2006 година.

Огнищата на птичи грип в Румъния вече са 123, след като властите на северната ни съседка потвърдиха разпространението на епидемията в още два окръга.

Българското правителство е готово да изпрати 160 хил. евро финансова помощ за преодоляване на последиците от силното земетресение в Индонезия.

Овергаз и Минно-геоложкият университет Св. Иван Рилски откриха на 2 юни нов учебен център за газови технологии. Инвестицията на газовата компания е над 100 000 лева.

Философският факултет на Софийския университет ще представи на 5 юни изследването Граждански контрол върху парламентаризма.

Министърът на държавната администрация Николай Василев ще е начело на българската делегация, която ще участва в конференцията на Асоциацията на американските кметове от 4 до 9 юни в Лас Вегас.

Комисията за финансов надзор вписа нови 55 инвестиционни консултанти и 26 брокери в регистрите си.

Акционерите на Българска роза АД взеха решение да разпределят 0.43 лв. брутен дивидент на акция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във