Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КОЛОНКА КОМПАНИИ

ВОДАФОН СМЪКВА ЦЕНИТЕ НА РОУМИНГА
Най-големият мобилен оператор в света Водафон обяви, че ще намали цените на роуминга с 40%, но според анализатори тази крачка едва ли ще попречи на Европейската комисия да изпълни плана си да постави граници на въпросните такси. Преди британците намаление на таксите за международни разговори обявиха мобилното поделение на Франс телеком - Ориндж, и на Дойче телеком - Т-Мобил. Това стана, след като през март еврокомисарят Вивиан Рединг съобщи, че смята да подложи на регулиране цените на роуминга в 25-те държави в Европейския съюз, като ги обвърже с цените за вътрешни разговори. Изявлението й развълнува сектора и стана повод за предупреждения, че някои оператори може да спрат да предлагат роуминг, други да повишат цените на вътрешните си пазари, а трети да преустановят обслужването на милиони европейци. Въпреки това няколко компании започнаха да смъкват цените на роуминга, които формират по-малко от 10% от общите продажби на повечето фирми в тази сфера.
И ДЖЕНЕРЪЛ МОТЪРС ЗАКРИВА РАБОТНИ МЕСТА ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
Дженеръл мотърс обмисля да съкрати 1000 работни места в завода за производство на Воксхол в Северозападна Англия. Това е една от мерките, чрез които най-големият автомобилен производител в света ще се опита да съгласува инвестиционните си планове за нова поредица модели със спадащото търсене на автомобилите Воксхол, сглобявани край Ливърпул. Заводът, в който работят 3300 души, надмина всички производствени рекорди миналата година, произвеждайки 188 хил. коли. Съкращенията в него ще нанесат нов удар на британската автомобилна индустрия, след като през април френската компания Пежо обяви, че от 2007 г. ще закрие завода си в Централна Англия и ще остави 2300 работници без работа. През 2005 г. бяха загубени други 6000 работни места при затварянето на завод на Ем Джи Роувър край Бирмингам.
ЯПОНЦИ КУПУВАТ СРЪБСКА ЦИГАРЕНА ФАБРИКА
Джъпен тъбакоу интернешънъл придоби 98.45% от капитала на цигарена фабрика, разположена на север от Белград. Споразумението с правителството на Сърбия предвижда японският инвеститор да плати 35 млн. щ. долара за нея и да я преоборудва през следващите 12 месеца, като към сегашните 74 работници назначи още сто. Според говорител на японците въпросната фабрика ще играе основна роля при разширяването на позициите на компанията на пазара в Югоизточна Европа. За разрастването й на сръбския пазар и в съседните държави тя ще инвестират около 127.2 млн. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във