Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

24 милиона за смяна на жълтите павета

Софийската община ще плати почти 24.12 млн. лв. за ремонта на пространството около храм-паметника "Св. Александър Невски". Това стана ясно от обявената обществена поръчка за обновяването на т.нар. зона 4 от центъра на столицата. В обявата, публикувана в сайта на Агенцията за обществени поръчки, е описан обстойно участъкът, който ще бъде ремонтиран. Той е от ул. "Оборище“ до ул. "Г.С. Раковски", пл. "Народно събрание", градината "Кристал", градината "Св. Климент Охридски", градината пред църквата "Св. София", площада до музея "Квадрат 500"“ към паметника на Васил Левски и самия паметник и др.

Общата площ, на която ще се разпрострат ремонтните дейностите, е 123 200 кв. м, а предвидените за обновяване зелени площи са 32 хил. кв. метра.

Техническите характеристики на проекта ще се оценяват с по-голяма тежест от цената на подадените оферти. Срокът за изпълнението, който залагат от кметството, е минимум 365 дни след сключването на договора. Предложения ще се приемат до 25 септември, а отварянето им е предвидено за следващия ден. 

Още в края на миналата година стана ясно, че Столичната община възнамерява да ограничи автомобилите в центъра на София и според  предвидения още тогава ремонт да ликвидира кръговото кръстовище и паркинга около храма, който е  паметник на културата. По план площадът пред "Св.Александър Невски" ще стане пешеходна зона, а коли ще се движат само зад катедралата. При обявяването на тази идея бе подчертано, че реконструкцията ще се реализира с пари от оперативна програма "Региони в растеж", като прогнозата тогава беше, че ще струва  41 млн. лева.

При обявяването на проекта главният архитект Здравко Здравков обясни, че ще се подменят настилките, ще се постави ново улично осветление и нови пейки. На десет централни места в града пък ще бъдат разположени безплатни Wi Fi зони. Някои от тях ще са  на площадите "Гарибалди" и "Славейков", в градинката при църквата "Свети Седмочисленици", по улиците "Солунска" и "Шишман".

Намеренията на общината са улица "Шишман" да се превърне в споделено място за пешеходци, велосипедисти и автомобили, като ще се ограничи скоростта на движение. Нови пейки, фонтан и чешма ще има на площад "Гарибалди". Чешма, маси и столове за сядане са предвидени за площад "Славейков". Пазарът за книги също ще е с нова визия с еднакви модулни конструкции. Такива ще има и на пазара за плодове и зеленчуци до "Свети Седмочисленици". Велостоянки, нови спирки, информационни табели, паркинг автомати, подземни контейнери за смет и автоматизирани обществени тоалетни ще допълват новата визия на столичния център.

Очевидно е, че със сегашната обществена поръчка ще бъде изпълнен само първият етап от замисленото обновяване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във