Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КОЛОНКА КОМПАНИИ

ГРУЗИЯ Е ФАВОРИТ ЗА ДОМАКИН НА ЗАВОД НА КИА
Южнокорейският производител на коли Киа мотърс оглежда Грузия като място, където да изгради първия си завод за окомплектоване на автомобили, които ще бъдат продавани в САЩ. Местни икономисти оценяват бъдещото предприятие на над 1 млрд. щ. долара и очакват то да създаде поне 2500 работни места. Решението си Киа ще вземе до края на март. Ако южнокорейците предпочетат Грузия пред другите кандидати, сред които са американските щати Мисисипи, Тенеси и Южна Каролина, те ще станат първите чуждестранни производители на автомобили, изградили монтажен конвейер в бившата съветска република.
ДЖЕФРИ ИМЕЛТ СЕ ОТКАЗА ОТ ПРЕМИИ
Главният изпълнителен директор на Дженеръл илектрик Джефри Имелт се отказа от премиалното си възнаграждение за миналата година, което е в размер на 6 млн. щ. долара, и предложи вместо пари в брой да получи акции в еквивалентен размер, свързани с финансовите постижения на компанията. Въпреки солидната си печалба щатският корпоративен гигант изпадна в немилост пред инвеститорите, които се съмняват, че той ще може и занапред да поддържа досегашната си скорост на растеж. Имелт определи жеста си като увереност в дългосрочното развитие на Дженеръл илектрик, макар че в САЩ се наблюдава растящ натиск за по-строг контрол върху възнагражденията на корпоративните величия. В резултат на решението си Имелт е получил през 2005-а по-малко пари от следващите четирима по ранг изпълнителни директори, но със сигурност няма да изпадне в нищета. Основната му заплата се е повишила с 10% - до 3.2 млн. щ. долара, и в добавка притежава емитирани в предишни години опции върху акции на стойност 12.8 млн. щ. долара. Освен това Имелт е възнаграден с 11.7 млн. щ. долара за постигнати планови резултати между 2003-2005 година.
НОРИЛСК ПРОДАДЕ ДЕЛА СИ В ГОЛД ФИЙЛДС
Руският производител на злато Норилск никел продаде чрез борсата 20-процентния си дял в южноафриканския си конкурент Голд фийлдс. Сделката донесе на руската компания около 2 млрд. щ. долара и е най-голямата продажба на ценни книжа на южноафриканската компания. Регистрираните в САЩ депозитарни разписки на Голд Фийлд бяха пуснати в 14.00 ч. лондонско време на 2 март, а количествата бяха изчерпани до 12.30 ч. на следващия ден. Огромният интерес към продажбата веднага качи цената на книжата над емисионната от 20.50 щ. долара за един брой. Норилск купи дела си в Голд фийлдс преди две години за 7.6 млрд. ранда, опитвайки се да разшири дейността си извън Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във