Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЗА КМЕТА И НЕГОВИТЕ ДУПКИ

За радост на своите верни фенове новоизбраният кмет на София Бойко Борисов изпълни обещанието си прословутата дупка до НДК да бъда веднага и надлежно запълнена. В историята на София тази дупка ще остане като най-скъпия асфалтов кърпеж...
Но както и да е - да не ставаме дребнави...
Това, което е по-важно, е какво да очакваме от този кмет. И можем ли изобщо да очакваме нещо.
...Научен съм да бъда добър с добрите и лош с лошите. Учих как да помагам на бедстващите... и как да организирам хората, за да посрещат трудностите и природните стихии. Даже съм кандидат на техническите науки... Направих много... Направих го, защото е лошо да си здрав сред болни, богат сред бедни, окат сред слепи... Мога да организирам общината така, че да работи в полза на софиянци, а не в своя полза. Мога да работя по 24 часа дневно, за да решавам проблемите на града...
Това са цитати от всъпителните думи на Борисов като кандидат за кмет на София, публикувани в неговия сайт. Той спечели изборите с разгромяващ резултат...
... Питам се - наистина ли това зле ухаещо съчетание от арогантност, високомерие и самохвалство е типът на успяващия политик в модерна България? Ако да, докъде ще стигнат нещата?
Единият възможен сценарий е трагикомичен. След запълването на първата дупка идва хващането на първото куче, откриването на първия паркинг и собственоръчното спиране на теча от първия пробит водопровод. Междувременно се оказва, че в Общинския съвет е пълно с негодници, които блокират реализацията на никому неизвестните велики проекти за модернизиране на града. Самотният герой продължава да се бори с дупките и кучетата, но лека-полека отстъпва на натиска на верните си опълченци и прави партия, за да може с помощта на всички болни, бедни и слепи да ни оправи.
... В коридорите на властта са парализирани от страх от популярността на Бойко Борисов. Той със сигурност е достатъчно интелигентен човек, за да си дава сметка, че нито иска, нито може да оправи бакиите на града. А за да продължи да експлоатира превъзходния си артистичен талант и огромното негодувание на хората към тези, които са на власт, трябва да скача от роля на роля. Логично е, значи, да пази единствения си капитал - възторжената народна любов - по този начин.
...Бойко Борисов ще диктува политическата мода, докато е валидна хипотезата, че ще може да печели всякакви избори. Талантът му е уникален. Борисов е първият истински шаман в българската политика. Затова и другите се страхуват от него. Те са малки и жалки - от години въртят, сучат и плямпат някъде в празната зона между полуистината и лъжата. А Той - лъже едро, мащабно, величествено, убедително, красиво и без капка съмнение, че са възможни и други лъжи освен неговите.
Аматьорският етап в развитието на българското политическо шаманство приключи. На ход са професионалистите. Истинските професионалисти.

Тези редове са от статия на социолога Цветозар Томов, публикувана в брой 45 на в. Банкеръ от 12 ноември 2005 година. Препечатваме ги предвид очевидната им непреходност и покрай публичните изцепки на столичния кмет Бойко Борисов през седмицата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във