Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КОЛОНКА КОМПАНИИ

ГЛАКСО СМИТ КЛАЙН НАПРАВИ СДЕЛКА В ХЪРВАТСКА
Най-големият производител на лекарства в Европа Глаксо Смит Клайн купи института за проучвания на хърватската фирма от бранша - Плива, открит през 2002 година. Основният акцент в работата му е разработката на генетични продукти. Стойността на сделката може да достигне 50 млн. щ. долара, като първоначалното плащане е 35 млн. долара плюс евентуални допълнителни вноски в размер до 15 млн. долара общо. Базираната в Загреб Плива е най-големият по продажби производител на медикаменти в Източна Европа. Глаксо ще поеме контрол върху интелектуалната собственост на придобивката си и ще запази сегашния й персонал. Сделката трябва да бъде одобрена от контролните органи и се очаква да приключи през април.
ФРАНС ТЕЛЕКОМ ПЕЧЕЛИ ОТ РАЗВИВАЩИТЕ СЕ ПАЗАРИ
Френската телекомуникационна компания Франс телеком е увеличила клиентите си с 16% през 2005 г. и те вече са над 84 милиона. Миналогодишните продажби са нараснали с 2.5%, а печалбата - с почти 3%, и са стимулирани основно от най-бързорастящите развиващи се пазари на мобилни услуги в този период - Полша, Румъния и Египет. Ръководството на групировката планира да намали персонала си със 17 хиляди души, но това ще стане по естествен начин - чрез пенсиониране или доброволно напускане. След като през миналата година купи испанския мобилен оператор Амена, Франс телеком не планира други европейски сделки.
ИРАК ПРЕКРАТИ КОНТАКТИТЕ СИ СЪС ЗЪРНЕН МОНОПОЛИСТ
Ирак прекрати търговските си отношения със зърнения монополист от Австралия AWB. Причина са предявените към компанията обвинения, че е плащала подкупи на режима на сваления от власт диктатор Саддам Хюсеин, на когото е доставяла жито по програмата на ООН Петрол срещу храни. Забраната ще остане в сила до приключване на разследването и означава, че AWB, която е ексклузивен дилър за целия австралийски износ на пшеница, ще бъде извън надпреварата за щедри контракти с Багдат. Цените на акциите на компанията паднаха с 8% веднага след разпространението на новината на 13 февруари.
ШЕФЪТ НА ЛАЙВДОР ПОДВЕДЕН ПОД ОТГОВОРНОСТ
Бившият шеф на японската ИНТЕРНЕТ фирма Лайвдор Такафуми Хори е подведен под отговорност за нарушение на законите за ценните книжа, съобщи информационната агенция на Киодо. Той е в предварителния арест от 23 януари заедно с други трима бивши директори на компанията. Задържаните са обвинени, че са разпространявали невярна информация относно фирмено поглъщане през 2004 г. и в надуване на цените на фирмено поделение. Цените на акциите на Лайвдор паднаха с почти 90% след началото на следствието и предизвикаха срив на фондовата борса в Токио на 18 януари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във