Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КОЛОНКА КОМПАНИИ

ДЖЕНЕРЪЛ МОТЪРС ПРЕПОЛОВИ ДИВИДЕНТИТЕ
Бордът на директорите на щатския автомобилен гигант Дженеръл мотърс отстъпи пред натиска на акционерите, организиран от милиардера Кърк Керкориан , и намали наполовина дивидентите, оряза заплатите на висшите мениджъри и ревизира отчисленията за пенсии и за здравни застраховки на служителите. Това бе последицата от миналогодишната загуба на групировката в размер на 8.55 млрд. щ. долара. Заплащането на главния изпълнителен директор Рик Уогънър е понижено с 50%, а на тримата му помощници - с по 30 процента. (Уогънър е получил 2.2 млн. щ. долара заплата плюс 2.5 млн. щ. долара премии през 2004 година. Миналогодишните възнаграждения на висшия мениджмънт все още не са обявени.) Годишните дивиденти падат на 1 щ. долар на акция, а здравните осигуровки на работещите по трудов договор се замразяват. Тези мерки, заедно с обявените по-рано планове за затваряне на заводи и за съкращаване на 30 хил. работни места до 2008 г., ще помогнат за оцеляването на Дженеръл мотърс.
ЕР ФРАНС И ИЙЗИ ДЖЕТ ОТЧЕТОХА РЪСТ В ЯНУАРСКИЯ ТРАФИК
Най-голямата европейска авиокомпания Ер Франс-КЛМ и вторият по големина нискобюджетен превозвач на Стария континент Ийзи джет са постигнали по-висок ръст на превозите през януари благодарение на икономическия растеж в САЩ и Азия и на мигриращите на запад работници от Източна Европа. Пътниците на Ер Франс са се увеличили с 9.5% през миналия месец в сравнение със същия период на 2005 г., а на Ийзи джет - с 11 процента. Ер Франс-КЛМ отмъква клиенти от Луфтханза и от Бритиш еъруейз с по-гъвкави графици на полетите през двете основни летища - международните пасажери могат да летят през Париж в едната посока и през Амстердам в другата без надценка. Ийзи джет пък добави нови 55 европейски дестинации през последните 11 месеца, включително и полети от Женева до известни ски курорти в Европа през зимния сезон.
БРИТИШ ПЕТРОЛИЪМ ИЗОСТАНА СЛЕД ЕКСЪН
Оперативните приходи на втората по големина петролна компания в света Бритиш петролиъм се повишиха по-слабо през последното тримесечие на миналата година отколкото на отвъдокеанския й конкурент Ексън мобайл. Причината е намаленото в резултат на пораженията от ураганите производство. Главният изпълнителен директор на Бритиш петролиъм Джон Браун съобщи, че ще върне 65 млрд. щ. долара на акционерите в периода 2006-2008 г. вместо да предприема поглъщания, за да качи производството. Това може да стане при цени на нефта през тези години от 60 щ. долара за барел. В случай че те спаднат до 41 щ. долара за барел, акционерите ще получат обратно 50 млрд. щ. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във