Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

Според австрийския канцлер Волфганг Шусел България и Румъния ще са готови да се присъединят към ЕС през 2007-а или най-късно през 2008 година. Австрия пое председателството на Европейския съюз от началото на 2006-а.

До края на януари управляващата тройна коалиция трябва да разгледа въпроса за продължаването на участието ни във възстановяването на Ирак.

Лично аз не знам за съществуването на списъци с престъпни босове, заяви на 6 януари министърът на вътрешните работи Румен Петков. Той подчерта, че подобни внушения за списъци или смени на директори на РДВР са насочени срещу държавата.

Симеон Сакскобургготски обяви, че е взел решение за президентската кандидатура на НДСВ, но все още не му е дошло времето да съобщи подробности.

Консултативният съвет за национална сигурност ще обсъди на 9 януари разработването на Стратегия за демографско развитие на страната. На заседанието при президента се очаква да изнесат доклади министрите Емел Етем, Емилия Масларова, Радослав Гайдарски и Даниел Вълчев.

Бившият министър на транспорта и съобщенията в правителството на НДСВ Пламен Петров бе назначен за финансов директор в Мтел. Той напуска поста вицепрезидент в Черноморската банка.

Агенция Пътища настоява да бъдат върнати винетките за крайните софийски квартали Банкя, Нови Искър, Кремиковци, Панчарево. В противен случай агенцията няма да почиства републиканската пътна мрежа извън София, което по закон е нейно задължение.

Министерският съвет взе решение за скъсяване на крайния срок за подмяна на старите регистрационни табели на моторните превозни средства. Собствениците на автомобили с номера без синя лента, буквите BG и трикольора трябва да ги сменят до 31 март 2006 година.

Вицепремиерът Емел Етем връчи почетни знаци Благодеятел на годината - 2005 на личности и организации, оказали подкрепа за преодоляване на щетите от наводненията.

Национален телефон за сигнали от деца, жертва на насилие, ще заработи през тази година, съобщиха от Държавната агенция за закрила на детето. Трите мобилни оператора са се споразумели да осигурят безплатен трицифрен номер за подобни случаи.

Министърът на външните работи Ивайло Калфин подписа Програма за сътрудничество в областта на образованието и културата с правителството на Република Корея. От корейска страна тя бе парафирана от посланик Чон Джей-сик.

Двайсет бъбречни трансплантации в нарушение на закона са извършени през последните две години в болница Света Екатерина, заяви председателят на Съвета на директорите доц. Красимир Гигов.

Три деца починаха от птичи грип в Турция. Властите в южната ни съседка са потвърдили няколко огнища на заразната болест. Българските служби съветват стопаните да наблюдават домашните си животни за признаци на болестта.

Председателят на КНСБ д-р Желязко Христов изпрати писмо до управляващия директор на МВФ Родриго де Рато и Фигаредо. Той настоява за скорошна среща с мисията на Фонда у нас за обсъждане на социалните аспекти в политика на развитието на България.

От началото на годината Агенцията за хората с увреждания се оглавява от Минчо Коралски. Той е бивш заместник социален министър в правителствата на Димитър Попов и Филип Димитров и министър в кабинета на Жан Виденов. Създател е на НОИ и е пръв негов шеф.

Ще бъде продължено споразумението между Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария и здравното министерство по програмата Превенция и контрол на ХИВ/СПИН в България. За две години фондът е предоставил на страната ни 6 894 270 долара.

Просветният министър Даниел Вълчев заминава на 9 януари на тридневно посещение в Лондон за участие в III Международен семинар за министри на образованието. Семинарът е посветен на информационните и комуникационните технологии в училищата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във