Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ХОРА, ПЪТИЩА И ДУПКИ

От началото на следващата седмица абонатите и на трите GSM мрежи ще имат проблеми с връзките, тъй като поетапно ще започне изключването на базовите им станции, определени от Дирекцията за национален строителен контрол като незаконни, предупредиха експерти. За незабавното им премахване са издадени общо 164 акта. От тях 44 са на Мобилтел, Глобул има 19, а третият GSM оператор Вивател цели 101 (34 на сто от проверените общо 290 базови станции).

Парламентът прие на първо четене проектобюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2006 година. В него е заложено намаляване на осигурителната вноска за фонд Пенсии с 6 пункта. При това положение тя става 23 на сто за лицата, родени преди 1 януари 1960 г., и 19 на сто - за родените след 31 декември 1959-а.

Главният секретар на Министерството на външните работи Димитър Иванов е отстранен временно от длъжност заради започнало срещу него наказателно производство.

Индексът за прозрачност на финансирането на политическите партии в България за 2005-а е 2.66. Липсата на прозрачност е оценена с нула, а максималната прозрачност - с 10. По официална информация на Сметната палата от общо 334 регистрирани политически партии 231 не са представили финансови отчети за дейността си през 2004-а, а 139 не са правили това от 2001 година.

На 25 ноември започна гладната стачка на учителите заради нежеланието на кабинета да удовлетвори техните искания за 15-процентно увеличение на заплатите и отпускане на още пари за образователната система като цяло.

Министър-председателят Сергей Станишев взе участие в срещата на правителствените ръководители на страните от Централноевропейската инициатива. Форумът се състоя в словашкия град Пиешчани.

Дипломите и удостоверенията по медицинските професии, издадени от държава членка на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство и Швейцария, ще се признават у нас.

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев и кметът на София Бойко Борисов обсъдиха транспортните проблеми на столицата.

Латвийската гражданка Маирита Солима ще бъде назначена за почетен консул на България в Латвия.

Акционерите на БТК ще упълномощят управителните й органи да договорят рефинансиране на задълженията на дружеството по договора за кредитна линия в размер на 285 млн. евро. Той бе сключен на 18 април 2005-а между БТК и група финансови институции. Това предвижда нова точка в дневния ред на извънредното общо събрание на компанията на 9 декември. Тогава ще се гласуват и промени в ръководството й.

Всички видове винетни стикери за 2006-а ще започнат да се продават на 5 декември.

Европейската банка за възстановяване и развитие и Скандинавската инвестиционна банка ще отпуснат кредити съответно от 18 млн. и 10 млн. евро на свищовското предприятие Свилоза. Парите ще се използват за реализирането на мащабна инвестиционна програма.

Стомана Индъстри ще инвестира 40 млн. евро в нов сортопрокатен цех. В него ще бъде монтиран металургичен стан Даниели, закупен миналата година, чийто производствен капацитет е 500 хил. т арматурна стомана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във