Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КОЛОНКА КОМПАНИИ

СИМЕНС РАЗЧИТА НА РАСТЕЖ ОТ АЗИЯ
Германската групировка Сименс обяви на 15 ноември, че ще инвестира стотици милиони евро в азиатския сектор на мобилни телефонни услуги, опитвайки се да изпревари Нокиа в производството на безжични телекомуникационни устройства. Инвестицията ще помогне на Сименс да се утвърди на изключително перспективния пазар в Азия. В момента там има 820 млн. абонати на мобилни телефони, а анализаторите прогнозират, че броят им ще достигне 1.2 млрд. през следващите пет години. През миналата година Сименс е бил третият по големина доставчик на телекомуникационни устройства с около 13% пазарен дял. Лидер е Ериксон с 27%, следван от Нокиа с 14 процента. Сименс навлиза в развиващите се стопанства като Бангладеш и Тайланд, където ще предлага мобилната технология GSM, но се надява и на солиден дял от пазара на 3G, който се очаква да нарасне през следващите няколко години. Анализатори от бранша прогнозират, че до 2010 г. 37% от абонатите на 3G ще живеят в Азия, а две трети от операторите на GSM все още очакват лиценз за устройствата.
БОИНГ ЩЕ СТРОИ ПЪТНИЧЕСКИ ГИГАНТ
Щатският производител на самолети Боинг ще започне производството на по-голяма и по-ефективна версия на Боинг 747, която да се конкурира по-успешно с машините на европейския съперник Еърбъс - А 380, превозващи над 400 пътника. Новият самолет ще ползва технологията на типа Боинг 787, включително двигатели на Дженеръл илектрик, за да намали пътническите разходи с 20 процента. Пътническата му версия ще има 34 места повече, а товарната ще пренася 15 т повече багаж от сегашния Боинг 747. Новината определено вещае лоша година за Еърбъс, който вече е закъснял с шест месеца в производството и доставките на машините А380 и ще трябва да плаща глоби на няколко авиокомпании. Освен това тази година Боинг получи повече нови поръчки от съперника си за самолетите 787 Дриймлайнър.
ТЕЛСТРА ЗАМИСЛЯ МАСОВИ СЪКРАЩЕНИЯ
Най-голямата телекомуникационна компания на Австралия Телстра планира до 2010 г. да съкрати работната си сила с 20% в опит да намали разходите и да преориентира дейността си главно в сферата на мобилните услуги. Правителството е решило да продаде 52-процентния си дял във фирмата през идната есен. Ръководството на Телстра ще намали с 6-8 хил. работещите на пълен работен ден през следващите три години, като до 2010 г. броят на съкратените трябва да достигне между 10 и 12 хил. души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във