Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КОЛОНКА КОМПАНИИ

ОСНОВАТЕЛЯТ НА АОЛ НАПУСНА БОРДА НА ТАЙМ УОРНЪР
Основателят на Америкън онлайн Стийвън Кейз, който бе и архитект на злополучното обединение на компанията с Тайм Уорнър, обяви на 31 октомври, че се е оттеглил от борда на групировката, за да се посвети изцяло на развитието на новата си инвестиционна фирма Ревълушън и да избегне евентуален конфликт на интереси. Същевременно той подчерта, че макар да напуска мениджмънта, той си остава един от най-едрите индивидуални акционери в Тайм Уорнър.
НОВАРТИС ПОЕМА КОНТРОЛА ВЪРХУ ЩАТСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА ВАКСИНА
Швейцарският фармацевтичен гигант Новартис оповести в края на октомври, че ще поеме контрола върху щатския производител на ваксини за птичи грип Кайрън корпорейшън. Новартис, който в момента притежава 42% от Кайрън, ще плати по 45 щ. долара за акция, или общо 5.1 млрд. щ. долара за останалите 113 млн. акции на щатската фирма. Сделката ще сложи край на съществуването на основаната през 1981 г. Кайрън - една от най-старите и успешни американски компании от сектора на биотехнологиите. Поглъщането трябва да бъде одобрено от акционерите на щатската фирма и от контролните органи в САЩ и Европа. Новартис се надява да финализира сделката през първите шест месеца на идната година.
ТЕЛЕФОНИКА КУПУВА АНГЛИЙСКИ МОБИЛЕН ОПЕРАТОР
Най-голямата телефонна компания на Испания Телефоника се е съгласила да плати 17.7 млрд. англ. лири за мобилния оператор от Великобритания O2. Испанската групировка е предложила по 2 англ. лири в брой за всяка акция на английската фирма, чиято покупка й дава достъп до 25 милиона потребители от Острова, Германия и Ирландия, с което общият брой на клиентите й става над 165 млн. души. Сделката ще бъде втора по големина в историята на бранша в световен мащаб и най-голямата в Европа през последните пет години. Консултанти на Телефоника са щатските банкови групировки Голдмън Сакс и Ситигруп, а на английската фирма - Джей Пи Моргън Кезиноув и Мерил Линч.
БАРИК ПРЕДЛАГА 9.2 МЛРД. ДОЛАРА ЗА ПЛЕЙСЪР ДОУМ
В опит да оглави световната класация на компаниите за добив на злато Барик голд от Торонто направи неприятелска оферта за поглъщането на друг канадски производител от бранша - Плейсър доум, на стойност 9.2 млрд. щ. долара. Барик, който в момента е на трето място в света и на първо в Канада по добив на злато, предлага по 20.50 щ. долара за всяка акция на съперника си. В случай на успех Барик ще продаде част от активите на Плейсър на друг играч от бранша от Торонто - Голдкорп, за 1.35 млрд. щ. долара в брой. Ръководството на Плейсър обеща да отговори подобаващо на офертата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във