Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КОРУПЦИЯТА ВДИГА ЦЕНИТЕ НА ЛЕКАРСТВАТА

Професор Черноземски, двеста и тридесет хиляди болни от рак, триста хиляди диабетици, шейсет хиляди шизофреници, първо място в Европа по инсулти и сърдечносъдови болести... Нацията е болна, нуждае се от високо качество на здравните услуги, но пък няма достатъчно пари. При това положение кой, според вас, е най-подходящият модел на здравеопазване за България?
- За съжаление състоянието на здравето на една нация е резултат от много фактори, които съчетават икономиката и мениджмънта, от една страна, и възможностите на хората със съответни познания, от друга. У нас сега има един много сериозен комплекс от фактори, които вече в немалък период от време са неблагоприятни. Не можем да кажем - добре, сега за здравеопазването отиват 4.3 на сто от брутния вътрешен продукт, дайте да го направим като в Америка - 15 процента. Това ме кара да бъда внимателен с прогнозите, защото състоянието на здравеопазването при нас очевидно е в корелация с демографското състояние. Не бих искал да се опитвам да правя някакви подробни схеми. От десетилетия се занимавам с онкологични заболявания, работил съм в чужбина, бил съм на ръководна длъжност и отдавна се убедих, че преди всичко е абсолютно наложително в много по-голяма степен да се обърне внимание на профилактиката. Имам предвид както отделния човек и семейството, така и организиран профилактичен скрининг на населението.
Вие бяхте министър на здравеопазването. Мислите ли, че е необходима целенасочена държавна политика при определянето на цените на здравните услуги, или те трябва да се формират от пазара?
- Всички, които познават здравеопазването, както и сериозните международни институции като например Световната здравна организация, отчитат, че здравеопазването е една от най-трудните системи за моделиране. Съветите им са промените да не са много бързи, да няма люшкане от една посока в друга. Те казват така - дори една система да не е съвършена, тя е по-ефективна, когато работи, отколкото, когато непрекъснато се реновира. За съжаление у нас става нещо подобно. Според мен така наречената здравна реформа бе съпроводена с много погрешни решения. Не мисля, че определянето на здравните заведения като търговски дружества е правилно. Това са някакви квазитърговски дружества. Закриването на националните центрове по сърдечносъдови заболявания, по онкология и други подобни също беше грешка. Ние взаимствахме този модел от американците. Но не бива да смятаме, че всяка една система в здравеопазването задоволява държавата, обществото, болните и хората, които работят в нея. Живял съм в Англия и знам колко усилия се полагат да се информира обществото, когато се правят някакви промени. Пускат например листовки на пет-шест езика и изчакват да видят каква ще е реакцията. Тук решенията се вземат доста своеволно. Особено важно за здравната система, независимо какъв характер ще има тя, е информацията. Директорът на Националната кардиологична болница (бившата Трета градска - б.р.) доцент Владимир Пилософ въведе една много добра информационна система, свързана с разходите и приходите. Там има пълна прозрачност за това, какво влиза и какво излиза.
При какви условия болниците ни могат да станат печеливши? Като се приватизират, като се дават под наем на лекарите като първи етап от раздържавяването, като се отдават на концесия...
- Ще ви дам един пример. Ние създадохме международен консултативен онкологичен център, който не е държавно предприятие, а акционерно дружество. Заедно с колегите искахме да покажем как е възможно да има едно нормално частно медицинско заведение, в което нещата са прозрачни и съществува сътрудничество в полза на пациентите. Един от консултантите, германец, ми каза: знаете ли, констатирам, че у вас лъчетерапията за онкоболните не е на достатъчно добро равнище. Вие имате доста остаряла техника, не може ли да направим едно частно лъчетерапевтично отделение? Консултирах се с някои от големите фирми, които произвеждат такива апарати, и те ми казаха - има неща, които частното здравеопазване не може да си позволи. Дори в най-богатите страни подобни здравни звена се поемат от държавата, защото те не само че са скъпи, но и не носят печалба. Инвестициите не могат да се върнат. С този пример искам да покажа, че не бива да се залита в едната или в другата посока и да се смята, че всичко трябва да бъде в частния сектор.
Много съм благодарен на кметовете на Шумен, Благоевград, Варна и Бургас - те направиха извънредно много, за да бъдат създадени едни от най-модерните здравни заведения в България - онкологичните диспансери, които са общинска собственост. Без тях нямаше да ги има - независимо от това каква е държавата, системата или министърът. Проф. Гайдарски, с когото разговарях, има една нелоша идея - да не се закриват легла, а да се преструктурират лечебни заведения за пациенти, нуждаещи се от по-добри условия, отколкото вкъщи. Несъвсем типични хосписи, но все пак подобни на тях, които са с много по-евтина издръжка. В крайна сметка всичко се свежда до това да се помогне на пациента да оздравее.
Защо се стигна дотам, че в нашите аптеки се продават по-скъпи лекарства, отколкото в Англия или Гърция?
- Причината е една - корупция по цялата верига. Нищо друго. Оказва се, че и търговете за лекарства могат да се правят за определени фирми. Тези практики са чести, и то не само в онкологията. Допуска се масово договаряне при нереално високи цени, докато и в най-богатите държави много сериозно и отговорно преценяват основанията да бъде закупено дадено лекарство.
Ваш колега, който е народен представител, твърди, че в болниците няма корупция, има нерегламентирани плащания...
- Ситуацията е доста объркана. У нас човек цял живот е плащал данък, който не е от ниските. Срещу този данък му е обещано, че ще бъде осигурен. Сега същият този човек във време, когато има 80 лева месечен доход, е каран да си плаща. Извинявайте, но това го наричам садизъм. Вчера слушах по радиото възрастни хора да обясняват колко лева дават на месец за лекарства. Един каза 35, друг - 38, а една жена - 52 лева. Питат ги какви са им доходите и се оказа, че им остават още толкова за всичко останало. Аз не мога да разбера какво значи регламентирано плащане на ръка. Въведохме агропромишлени комплекси, въведохме много глупости, може да въведем и това. Живеем в общество, в което се допусна нередните неща да вземат връх. Защото онези, които управляват, също участват в тях под една или друга форма.
Имате ли прогноза за посоката в развитието на българското здравеопазване?
- Нямам прогноза. Чувствам се недостатъчно развит да давам оценки на много неща. Преди всичко никога не съм предполагал, че човек, в качеството си на ръководител, може да се договаря какво ще направи в зависимост от това какво ще получи.
Като лекар онколог какво бихте посъветвали здравите хора?
- Да имат първична профилактика, свързана с начина им на живот. От съществено значение за раковите заболявания са начинът на хранене, тютюнопушенето, двигателната активност, избягването на вредности, повече плодове и зеленчуци, по-малко стрес... Много важно е и това, че в България се създадоха пациентски организации. Самите пациенти вече имат значително повишена здравна култура и съветват онези, които са здрави, на какви промени да обърнат внимание. Мисля, че на този етап това е главното, което отделната личност може да направи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във