Банкеръ Daily

Петър Мутафчиев

200 млн. лева ще струва подръжката на тол системата

Около 200 млн. лв. ще излезе изцяло разходът за изработването на тол системата, прогнозира пред БНР Петър Мутафчиев – председател на Балканския форум за транспорт и инфраструктура.

„Докато няма ясни параметри от самото правителство – какъв ще бъде обхватът на тол системата в България, колко километра пътища ще бъдат там, докато не се направи сметката и още веднъж не се каже какви пари те ще очакват и откъде ще допълнят липсващите средства, за да може да се извършва ремонт на всички пътища в България, включително да строят автомагистрали, докато не се каже ясно от какви такси ще се започне – няма излизане от кашата, в която в момента се намира България, включително перспективата за транспортния автомобилен бранш в България“, коментира Мутафчиев.

Експертът е убеден, че те не са готови дори за сериозно тестване на тол системата. Според него са използвали превозвачите, за да отложат и да имат малко повече време за доизграждане на системата.

Среща по темата се проведе и в кабинета на премиера. На нея присъства и председателят на Националния съюз на превозвачите Красимир Лалов. Той разказа: „Срещата беше информационна. На нея ние първо поискахме да разберем каква е философията на тол системата – това го искаме от 4 години. Само че отговор по този въпрос нямаме. След това искахме да знаем с тази философия дали ще се покрият нуждите. Третото основно нещо е, че ние искаме тол системата да бъде направена с философията на всички европейски страни“.

Според него в момента се прави "тюрлю гювеч". Лалов подчерта и лошото състояние на пътищата в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във