Банкеръ Daily

Управление и бизнес

20% ръст на туристите в Царево, спад с 40% в Приморско

Община Царево бележи ръст от 20% на туристите през този летeн сезон до момента, което показва, че резултатите засега не са лоши. Ситуацията в Приморско пък не е никак задоволителна поради липсата на чуждестранните туристи. Кметът на общината Димитър Германов прогнозира, че ако сезонът продължи до 15 септември, ще се отчетат загуби от 40%. 

Данни от Единната система за туристическа информация показват, че в местата за настаняване в община Приморско са пренощували над 58  хил. туристr за периода от 1 юни до 8 август тази година. Основата част от посетителите - над 54 хил., са българи. Сред чуждестранните гости най–много са чешките и полските, имало е и румънски, и немски посетители. Това стана ясно на работна среща на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с кмета на общината и представители на местния бизнес. 

По цялото Южно Черноморие местата за настаняване са заети и за разлика от останалите курорти те работят с добра запълняемост. В местата за настаняване с 10 и повече легла в областта са пренощували над 200 хил. български гости в двата летни месеца - юни и юли. За сравнение през същия период на миналата година те са били над 216 хил., заяви министърът. Тя посочи още, че българските гости са подценявани през годините, а те са традиционни посетители на родното крайбрежие и често посещават Южното Черноморие.

"Считам, че е важно още отсега да започнем работа по подготовката на сезон 2021, защото прогнозите са, че през следващите две години отрасълът ще продължи да се възстановява плавно, но все още няма да е достигнал нивата отпреди пандемията", заяви министър Николова. И посочи, че за тази цел е важно в кратки срокове да се набележат конкретни стъпки, с които да се подпомогне развитието на следващия сезон и да се привлекат повече български и чуждестранни туристи.

Тази година сезонът е много по-различен, защото годината е белязана от световна пандемия, причинена от разпространението на коронавируса, коментира министърът. 

"Продължаваме активно да работим в малкото останало време от летния сезон със стремеж да подпомогнем бранша и да минимизираме негативните резултати. Нашите прогнози показват, че има признаци за възстановяване на вътрешния туризъм, при който късните записвания имат ключова роля", заяви вицепремиерът. Николова посочи, че очакванията са намалението на българските посетители през целия летен сезон да е около 30 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във