Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

20 ПРОЦЕНТА ОТ ДЖОБА НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА

Народното събрание подхлъзна и юристите, и техните клиенти. Депутатите биха отбой на вота си от юни и постановиха, че след присъединяването ни към Европейския съюз всички правни услуги ще попадат под гилотината на единния 20-процентен данък добавена стойност (ДДС). С косвения налог ще се облагат включително и хонорарите на адвокатите, когато защитават клиенти в съда или в досъдебното производство. Ставката ще се начислява и върху услугите на частните съдия-изпълнители и нотариусите, което ги поставя в неравностойно положение с държавните. Това са само част от окончателните текстове на новия, хармонизиран с европейското право, Закон за данък добавена стойност, който ще влезе в правния ни мир от 1 януари 2007 година.
Вече е сигурно, че с ДДС ще се облагат и книгите, периодичните издания, приватизационните сделки, земята за строеж, търговията със скрап, туристическите пакети за чужденци, помощните средства за инвалиди, детските дрешки, лекарствата и т.н. Иначе драматични дебати за необходимостта от по-благосклонни ставки не липсваха. Единственото изключение от общото правило обаче са нощувките в хотел в туристическите пакети - за тях новият закон постановява облагане със 7 на сто.
В България има едно хубаво нещо и това е единната ДДС-ставка,обяви от парламентарната трибуна заместник-министърът на финансите Георги Кадиев. Според министър Пламен Орешарски пък, единната ставка на ДДС не е отказ от политика, а възможност за провеждане на по-ефективна политика. Причината е, че ДДС и акцизите са основни фискални инструменти, които стабилно допълват бюджета и помагат за намаляването на преките налози, поясни Орешарски.
Всъщност в матрицата на правителствения фискализъм няма никаква мистика. Заради въвеждането на новия ДДС-режим на вътреобщностни доставки и отпадането на понятията внос и износ държавата ще загуби и част от приходите от косвения налог. Опитът на 10-те нови членки на ЕС показва, че има неизбежен спад с около 10 на сто на ДДС-постъпленията. Нашите финансисти изчислиха, че догодина приходите от налога в хазната ще намалеят приблизително с 400 млн. лева. Само от отпадането на двойното облагане на вноса на стари возила бюджетът ще се лиши от 280-290 млн. лева. Но е интересно защо бюджетарите пропускат да оповестят в своите калкулации с колко ще се повишат приходите от ДДС, след като списъкът с облагаемите стоки и услуги набъбва? Както е известно, страната ни стриктно следва повелите на директива 6 на Европейския съюз, която изключва от облагане с ДДС само 17 стоки и услуги. Не е новина и обстоятелството, че още в хода на преговорите по хармонизирането на данъчното ни законодателство с правото на общността управляващите не са договорили дерогации за определени видове стоки или услуги, които се смятат за национален приоритет. Така България не може да прояви икономически патриотизъм, заяви независимата народна представителка Мария Капон. Нейните предложения за намалена ставка от 7 на сто за детските дрехи, туристическата индустрия, книгите и периодиката бяха отхвърлени от мнозинството. Без парламентарна подкрепа останаха и исканията за по-ниско облагане на инвалидните колички и протезите. Парите за тях се дават от бюджета, така че няма никакво значение каква ще е ДДС-ставката, обясни Георги Кадиев. Освен това става дума за около 30 млн. лв. годишно, които хазната отпуска, за да помогне на хората с увреждания, а не за облагане на техните доходи.
Кадиев подчерта, че Министерството на финансите не желае да е арбитър кой има повече право на намалена ставка. Защото у нас има 650 хиляди пенсионери с минимална пенсия, 750 хиляди души, които са освидетелствани от ТЕЛК, над 400 хиляди безработни, 1800 души са с протези, както и адвокати, които искат намалена ставка, и всеки има права.
Дебатите по законопроекта се водят между крайния популизъм и чисто финансовите бюджетни проблеми на страната, е становището на Яни Янев от НДСВ. За съжаление мнозинството спести на данъкоплатците удоволствието да станат участници в зрелището, като отхвърли предложението дебатите по приемането на новия ДДС-закон да се излъчват пряко по БНТ и по радиото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във