Банкеръ Daily

Управление и бизнес

2 август - Честит Международен ден на бирата!

Международният ден на бирата се празнува в първия петък на август. Основан е през 2007 г. в град Санта Круз, Калифорния. Мотото на този ден е „Пий добра бира с добри приятели“.

Санта Крус е известен още и като Сърфисткия град на САЩ (Surf City USA). Знае се като град с развита младежка култура, има много сърфисти, скейтбордисти, хора на ролери и други. Намира се на около 120 км (75 мили) южно от Сан Франциско, в северната част на залива Монтерей. В Санта Крус се намира седалището на фирмата "О'Нийл" (O'Neill) - производител на неопрени, сърфистки и други спортни аксесоари.

От създаването си международният ден на бирата се превърнал от малко местно събитие в западните Съединени щати, в световен празник сред 207 градове в 50 държави на шест континента. Официално международният ден на бирата има три цели: да се събират приятели и се наслаждават на вкуса на бирата, да празнуват хората, заети с производство и дистрибуция на бира, да се обединява света под знамето на бирата с празненство на бирите от всички нации заедно в един ден.

Участниците се насърчават да си подаряват и разменят бири и да изразяват благодарността си към пивоварите, сервитьорите и другите техници, свързани с бирата. Насърчава се в този ден участниците да напуснат зоната си на бирен комфорт и да пробват нещо различно от друга страна и култура.

Международният ден на бирата се празнува освен в САЩ, откъдето е тръгнал, също и в държавите: Аржентина, Армения, Австралия, Австрия, Белгия, Бразилия, България, Канада, Колумбия, Коста Рика, Ел Салвадор, Англия, Франция, Гърция, Хондурас, Хонконг, Унгария, Индия, Ирландия, Израел, Италия, Япония, Латвия, Ливан, Литва, Люксембург, Северна Македония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Нолвегия, Перу, Полша, Португалия, Пуерто Рико, Румъния, Шотландия, Сърбия, Сингапур, Словакия, Словения, ЮАР, Испания, Шри Ланка, Швеция, Тайланд, Филипини, Турция, Уганда, Уругвай, Венецуела.

Популярните форми за събития по повод Международният ден на бирата включват опитване на нови или редки бири, бирени полети, вечер на загадките, игри, демонстрации и съчетаване на бири с храна.

От 2007 до 2012 г. международният ден на бирата се празнува на 5 август. След 2012 г. основателите са направили проучване сред почитателите и избрали да преместят празника да е винаги в първия петък на август.

Бирата, наричана също пиво, е най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света и третата най-популярна напитка изобщо след водата и чай. Произвежда се чрез варене и ферментация на нишесте, получено главно от зърнено-житни култури - най-вече малцов ечемик, но се използват и пшеница, ръж, царевица, ориз, овес, сорго, лимец. Ферментацията става с помощта на мая. Бирата се ароматизира с хмел, който придава горчивина и действа като природен консервант. Също така може да се добавят и други аромати като билки и плодове. Бирата се продава най-често в стъклени бутилки и метални кутии, а също така в пластмасови бутилки, кегове и бурета.

Според начина на ферментация бирата най-общо се дели на ейл, лагер и ламбик. Обикновено алкохолното съдържание на бирата е между 4 и 6%, макар че съществуват и по-високо алкохолни бири, както и безалкохолни. Бирата е популярна по цял свят, като в много страни ежегодно се провеждат фестивали на бирата. Един от най-известните е германският фестивал Октоберфест, който се провежда ежегодно на Терезиенвийзе в Мюнхен от 1810 година. За празника мюнхенските пивовари правят специална бира (Wiesn Märzen) с по-високо алкохолно съдържание. Развлеченията включват увеселителни влакчета, виенско колело, въртележки и други.  

Според историците пивото се появява в средата на 10-ото хилядолетие пр.н.е., когато започва отглеждането на зърнени култури. През 1516 г. в Германия е приет Закон за чистотата на бирата, според който за производството ѝ трябва да се използват само вода, ечемик и хмел.

Честит Международен ден на бирата и наздраве! 

Facebook logo
Бъдете с нас и във