Банкеръ Daily

Управление и бизнес

17 земеделски организации защитиха Десислава Танева за скандала с изтеклия запис

Правим всичко възможно кандидатстването по мярката за COVID-19 за земеделския сектор да е максимално облекчено. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева при посещение на розов масив в град Клисура.

Десислава Танева уточни, че един от най-засегнатите сектори до момента е производството и преработката на розов цвят, който трябва да бъде подкрепен. По време на срещата тя представи условията на компенсацията, която ще се предостави на производителите. „Ще предложим на Европейската комисия по мярката да компенсираме разходите на стопаните за противоепидемични мерки, както и за намалени доходи от затворени канали за реализация на продукцията. Предвижда се чрез мярката COVID-19 розопроизводителите да бъдат компенсирани и заради свиване на пазара. С тези допълнителни средства ще се покрие значителна част от тази загуба”, коментира Танева.

Тя уточни, че на 11 юни предложението на България за предоставяне на извънредна помощ на засегнатите сектори в рамките на ПРСР беше гласувана и подкрепена с мнозинство в Комисията по земеделие в Европейския парламент.

„Очакваме гласуване в пленарна зала на Европейския парламент до 19 ти юни и до края на месеца да имаме окончателните изменения на ниво ЕС. Това е голям успех за България. Чрез тази възможност ще осигурим финансова помощ и подкрепа за секторите, които са в трудности в резултат на въздействието на пандемията“, каза още Танева.

По-рано 17 земеделски организации обявиха, че застават "зад усилията на Министерството на земеделието за прозрачно разпределяне на евросубсидиите",

Земеделските производители твърдят, че Василев, който е организационен секретар на Асоциация „Български пипер“, е само прекупвач и нелоялен търговец, а направеното от него цели да дискредитира българското земеделие и е в интерес на партии от опозицията.

Основният въпрос след изтичането на видео кадрите е, съветва ли министърът на земеделието Десислава Танева да се прикриват измами, за да не бъдат спрени парите от ЕС за българското земеделие. 

Скандалът избухна заради изказване на министър Десислава Танева във видеоконферентния разговор по време на Консултативен съвет по зеленчукопроизводство и овощарство, който се е провел в края на март. На него тя казва: “Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране, бел. ред.) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме... Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!”.

Танева заяви, че думите й са извадени от контекста. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във