Банкеръ Daily

Управление и бизнес

17 града на протест в защита на Пирин и за оставка на Нено Димов

Приридозащитници се събират на нов протест в София в защита на парк Пирин и с настояване за оставка на ресорния министър.

Заявили участие са 17 града от страната и 11 от чужбина. Началото на протестното шествие в София е обявено за 18:30 часа.

Протестиращите настояват за отмяна на решението на правителството от 28 декември 2017 г., с което се позволява застрояване на 48% от територията на Националния парк "Пирин". 

Според протестиращите правителството е погазило над 1000 писмени становища и над 100 хил. писма от граждани от цял свят в защита на парка.

А решението погазва закона и застрашава природата. Природозащитниците предупреждават, че промените дават възможност за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в природния парк, който е обект на световното природно наследство, защитен от ЮНЕСКО. Решението не е в полза за местните общности, не решава проблема с монопола върху стопанската дейност в района, нито с презастрояването и ниските цени на имотите, а създава юридически хаос, изтъкват още организаторите на протеста.

Facebook logo
Бъдете с нас и във