Банкеръ Daily

Управление и бизнес

1.5 млрд. евро от ЕС са "стигнали" за по-малко от 400 км магистрали в България

От 2007 г. до момента България е получила общо 1.469 млрд. евро за изграждането на около 392 км автомагистрали, съобщи българският евродепутат Петър Витанов, който е получил данните от еврокомисаря Елиза Ферейра.

От отговора става ясно, че 130 км. на лотове 1,2 и 4 от автомагистрала „Тракия“ са стрували 291 милиона евро, докато 8 км. на западната дъга на софийското околовръстно - 100 милиона. Което реално прави 2,2 милиона на километър за магистрала и 12,5 милиона на километър за околовръстен път. Обходният път на Габрово пък струва около 4 млн. евро на километър.

Витанов акцентира, че в същото време Европейската сметна палата публикува свой одитен доклад по отношение на Трансевропейската пътна мрежа, в който се посочва, че в България 32% от пътищата са в лошо състояние, а 27% - в средно.

"Въпреки, че се нарежда на последните места в Европа по качество на пътната инфраструктура, България отделя недостатъчен собствен ресурс за поддръжка на пътищата и разчита само на европейски пари. Сметната палата констатира, че в периода между 2007 г. и 2017 г. бюджетът за поддръжка е намалял с повече от 50 % в България. Това на практика е бомба със закъснител пред всяко следващо правителство, тъй като финансирането на поддръжката на некачествените магистрали на Борисов ще бъде за сметка на държавния бюджет в бъдеще. То не може да бъде за сметка на оперативните програми и не можем повече да разчитаме на Брюксел да оправи некачествените пътища. Борисовите магистрали ще ни излязат солено, като вместо да преразпределяме повече пари за здраве, образование и околна среда ще трябва да кърпим „дупките“ на десетгодишното му управление.", казва още евродепутатът от групата на Социалистите и демократите (С&Д). 

Както "Банкеръ" вече писа, Европа е платила щедро и за рехабилитацията на пътни обекти. Според последните данни на регионалното министерство по оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 са сключени 31 договора за финансиране на рехабилитацията на пътни отсечки с обща дължина 552 км. Предоставената безвъзмездна финансова помощ е 396.3 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във