Банкеръ Daily

Управление и бизнес

15 млн.лв. отиват при земеделците за дейности по осведомяване

Новата Обща селскостопанска политика дава шанс на земеделците директно да участват в кандидатстването за евросредства за дейности по осведомяване. Досега подмярка  1.2 от Програмата за развитие на селските райони  беше достъпна единствено за консултанти, научни институти, професионалните гимназии и опитни станции. Сега новата Обща селскостопанска политика предвижда финансиране на земеделци за организиране на демонстрационни опити. Приемът на документи по подмярка 1.2 “Демонстрационни дейности и действия по осведомяване” ще започне най-рано през месец март.

Това става ясно от проекта на Индикативната годишна работна програма на Програмата за развитие на селските райони за 2021 година. Документът ще бъде обсъден на заседанието на Комитета по наблюдение на Програмата, което е планирано за днес.

Въпреки демонстрираното „отваряне“ на програмата директно към земеделските производители обаче, и по тазгодишния прием ще бъдат допустими за кандидатстване единствено консултанти, научни институти, професионалните организации и опитни станции. Въпреки, че в Общата селскостопанска политика (2023-2027 г. ) e заложено земеделците също да бъдат допустими бенефициенти.

Според председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов въпреки, че обикновено опитите и демонстрациите се извършват на собствените им полета, земеделците, не са били допускани за участие по подмярка 1.2., което сега би трябвало да се промени с новите правила, залегнали в новата Обща селскостопанска политика. Той е на мнение, че сегашните условия позволяват земеделците да бъдат включени като допустими организатори на демонстрационни опити и семинарна част. Какво обаче, ще решат управляващите, все още не е ясно.

Инак предвиденият бюджет по подмярка 1.2 за 2021 г. е в размер до 15 000 000 евро, като максималния интензитет на финансиране е 100 на сто. По индикативни данни, приемът трябва да започне в периода март-май тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във