Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Банките вадят на търг луксозни имоти

Собственици на луксозни имоти, разположени на престижни места в центъра на София, не могат да си погасят дълговете и затова кредиторите им са ги обявили за продажба. Това показва регистърът на Камарата на частите съдебни изпълнители. Според данните в него до средата на май ще бъдат проведени търгове за сгради, намиращи се на булевардите "Мария Луиза" и "Княз Александър Дондуков", както и на улиците "Ами Буе" и "Граф Игнатиев ".

Най-високата първоначална цена, от която ще започне наддаването - 1.96 млн. лв., е за имот на ул. "Граф Игнатиев". Става дума за масивна сграда, в която се помещава ресторантът "Тринадесетте стъпала" - доста луксозно изглеждащо заведение в близост до площад "Славейков". Имотът е собственост на "Агопов" ЕООД, дружеството е притежание на Васил Константинов Агопов. Той е теглил кредит от ОББ в размер на 250 хил. евро, но поради ред причини е спрял да го обслужва редовно. По тази причина банката е запорирала дяловете на Агопов както в тази фирма, така и в друго негово дружество "Агопов - Рест" ЕООД и е поискала ипотекираният имот да бъде изнесен на публична продан. Случаят е интересен не само заради престижното място и луксозния ресторант, но и заради един немного типичен нюанс - според регистъра на Агенцията по вписванията Агопов е член на ръководството на Християндемократическата партия на България.

Друг търг със сериозен политически привкус е за сградата на ъгъла на ул. "Струма" и бул. "Мария Луиза". Тя е собственост на "Партия на българските жени" на Весела Драганова. Това е същата онази политическа формация, която заедно с политическо движение "Оборище" на Тошо Пейков през 2001-а влязоха в коалиция с НДСВ и така дадоха възможност на царската партия да участва в парламентарните избори и да ги спечели. По информация на вестник "БАНКЕРЪ" преди година партията на Драганова е спряла да обслужва кредита си към "Токуда Банк" - тази сграда е ипотекирана като обезпечение по него. Запознати със случая твърдят, че се е стигнало до такъв развой, защото "Банка ДСК" е прекратила договора си за наем на въпросния имот и е изнесла клона си от него. Така женската партия била лишена от текущите приходи, които получавала от "Банка ДСК" и с които плащала кредита си от "Токуда Банк". Поради тази причина по искане на "Токуда Банк" съдия-изпълнител е обявил търг за имота и първоначалната цена, от която ще започне наддаването, е 1.62 млн. лева.

Друг обявен за продажба обект, който е на престижно място в столицата е триетажната сграда "Тетевенски хан". Тя се намира на бул. "Княз Александър Дондуков" и на ул. "Будапеща". Ипотекирана е в полза на Пощенска банка по дълг на Лилия Иванова Борова. От справката в Агенцията по вписванията става ясно, че цялата фамилия Борови има проблеми с кредиторите си, защото дяловете им във фирма "Сим инвест" ООД са запорирани не само от Пощенска банка, но и от Националната агенция за приходите. А първоначалната цена, от която ще започне търгът за сградата "Тетевенски хан", е 1.3 млн. лева.

Пак заради дълг към ОББ съдия-изпълнител е изнесъл за публична продан осмия и деветия етаж на административна сграда, намираща се на ул. "Ами Буе". Имотът е на "Орби Инженеринг", чийто собственик е Иван Георгиев. Бизнесът му е свързан със строителството и проектирането. Но явно заради краха на строителния пазар фирмата има финансови затруднения и е спряла да обслужва дълга си към банката. Затова имотът й е предложен за продан при първоначална цена от 1.01 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във