Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

По пързалката

Предизборно събрание в шоплука. Кандидат за евродепутат агитира Пижо, Пенда и компания, обещавайки да им построи мост. "А бре, човек, ние река немаме, защо ни е мост?", чува се глас от залата. "И река ще ви пуснем, и море ще ви направим, и кораби ще докараме!", гласи отговорът.

Ето, за това се сетихме, като гръмна последната инвестиционна бомба. Детонира я в сряда (16 април)Пуи Сзе Джози Лок, представител на "Бългериа Дивелъпмънт Холдингс". Слушаме и немеем...

Инвестицията ще е за 1,5 млрд. евро, с които между селата Мусачево и Равно поле край Елин Пелин върху площ от 1500-2000 декара да бъде изграден най-големият в света закрит воден парк, около който да изникне нещо като българския Лас Вегас. В него всичко ще е гигантско - два 5-звездни хотела с по 4000 стаи, театър, казино, закрита ботаническа градина, търговски център, детски комплекс, концертна и спортна зали, голф игрище, барове, ресторанти, жилищна зона... Всичко това щяло да бъде построено за три-четири години, осигурявайки работа на 10 хил. души. Подобно чудо в Европа нямало. А и всичко щяло да подчертава българската идентичност - рози, традиции, обичаи, фолклор, храни, природа. Целта била България да се превърне в център на конгресния и развлекателния туризъм, където да има "за всекиго по нещо".

Неверниците да имат предвид, че проектът вече си имаиме- "Света София". И е спечелил (според Джози)подкрепата "не само на представители на българската общественост и на правителството, а и на чужденци, които биха го посетили, включително и на чуждестранни инвеститори, които биха се включили в него". Дружеството вече подало документи в агенцията за инвестиции с искане да го сертифицират като инвеститор клас А. И не може да е губещо - изчислено е, че начинанието ще удвои годишния туристопоток към България, че в най-лошия случай през първата година от пускането му легловата база вероятно ще е заета на около 60%, а средният престой на посетителите ще бъде 2.1 дни плюс още един допълнителен ден на друго място в страната.

И да не реши някой, че инвеститорите от Китай, Малайзия и Сингапур са бездушни печалбари. Те избрали България заради "красивата природа, политическата и икономическа стабилност". Освен в комплекса "Света София" ще инвестират и "в имоти, в сферата на финансите, в производството и високите технологии, в транспорта", което ни кара да мислим, че ще изсипят златен дъжд от още няколко милиарда.

За да се гарантира пълна прозрачност, "Бългериа Дивелъпмънт Холдингс" ще бъде листната и на Българската фондова борса. Е, има и някои смущаващи подробности. Капиталът на дружеството се държи от хонгконгския бизнесмен Стивън Ло, който преди месец бил осъден на 5 години затвор за даден на тамошен чиновник подкуп от 20 млн. тамошни долара за сделка със земя, близо до летището. Фамозният възкресител на "Кремиковци" и ЦСКА Александър Томов май също бил в сделката. Томов има опит в бизнеса в Елинпелинско . През 2007-а единственият кмет на партията му Българска социалдемокрация, градоначалникът на Елин Пелин Янко Янков, бивш шеф в "Кремиковци", беше застрелян. Томов тогава каза, че никой няма да инвестира там, където се стреля. После стана ясно, че Янков пробвал да продаде 3000 декара общинска земя на фирма, свързана с Прамод Митал. Тя била единственият кандидат, а цената осем пъти по-ниска от пазарната, въпреки че имало интерес и от други големи инвеститори.

Преди няколко години друго софийско село - Доброславци, трябваше да стане българското Монте Карло. Инвеститори от Абу Даби уж щяха да строят писта за "Формула 1" върху 3200 дка от бившето летище. После стана луд скандал. Оказа се, че човек от екипа на тогавашния икономически министър Трайчо Трайков представил инвеститора "Емирейтс Бизнес Груп" като държавна фирма начело с шейх, а тя била частна без шейх. И нямала намерение да прави никаква писта в България. Защо обаче да не ни провърви със забавленията?

Сега времената са други. Преди две седмици икономическият министър отчете ръст на чуждестранните инвестиции, при все че преди дни БНБ изнесе данни за рекордния им срив. Стойнев настойчиво подмята, че имало десетки проекти за над 2 млрд. лв., чакащи за сертификат клас А. Но не можел да каже кои са, понеже инвеститорите предпочитали да останат на сянка, докато "нещата се случат". Разбирай, докато избирателят бъде пуснат по водната пързалка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във