Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Прекроител на съвременна България

Фамозният министър на фамозното Министерство на инвестиционното проектиране Иван Данов е решен да инвестира, проектира и прекрои с един замах държавата. Ведомството му предлага тя да направи социален жилищен фонд, който да осигури домове за бедните. А специално за ромите да се построят "нови къщички". Гетата, в които живеят, пък министърът вижда като производствени зони, в които ромите да работят. Подобен модел бил развит в любимата му Франция, където обаче гонят ромите ни като диверсанти. Вярно, даваха им по 300 евро за изгонването, но моделът не проработи и взеха само да ги гонят.

Какво тук ни смущава? Притесняваме се доколко министър Данов е усвоил положителния френски опит. Той първо отричаше, а после не помнеше източвал ли е френската социална система. По някое време призна, че имало частица истина, но накрая се оказа, че френската му банкова карта не е усвоявала социални помощи, а е била източвана. В крайна сметка вместо да връща пари на френската държава, Данов се похвали, че средствата са му възстановени, а френската прокуратура не го разследва. Жив и здрав да е инвестиционният министър и да крепне българо-френската дружба!

Новата му идея обаче звучи като бъркотия. Какви социални жилища ще прави с публично-частни партньорства, щом като едноименният закон беше отменен от управляващите с мотива, че изобщо не е бил нужен? И как ще си партнират общините, държавата и частните инвеститори, след като години наред резултатите от регламентираното със закон партньорство между тях е нулево? Като държавник с размах министър Данов знае как. Не пада по-долу нито от колегата си Драгомир Стойнев, развял байрака на реиндустриализацията, нито от червения депутат Румен Гечев, тръгнал да обръща с хастара навън финансовия и банков сектор.

Държавата и общините ще дадат безвъзмездно терени за строителство и ще осигурят облекчен ред за настаняване на бъдещите новодомци. За създаването, управлението и поддържането на новите им домове ще бъдат учредени жилищни асоциации. Ако някой се чуди откъде ще дойдат парите, министър Данов и за това има отговор - от новосъздаден финансов жилищен фонд. Кой ще го пълни обаче не казва. Общинските бюджети са хронично продънени, а строителен предприемач, който да върши чудеса на вересия, няма. Какво са обаче някакви си финансови въпроси за мащаба на инвестиционния министър?

Той мисли наедро и чертае бъдещето. Дори само ромските гета да разчисти и снабди с производствени халета, ще нокаутира експремиера Бойко Борисов за титлата "Строител на съвременна България". Какво ще е производството, кои ще са инвеститорите, ще харесат ли ромите за работници и служители - всичко това са подробности. От висотата на величавите си инвестиционни проекти Данов не бива да издребнява до такава степен. Защото оплете ли се в детайлите, работата му е спукана.

Но да не помисли някой, че Данов и новороденото му министерство само приказват и взимат заплати. Не! Те работят. Изпратили са писмо до местните и държавните власти, в което искат информация от всички общини и от Агенцията за социално подпомагане. След като са решили да строят масово жилища за бедните и са уточнили схемата, Данов и компания тепърва питат местните власти има ли нужда от такива жилища и ще дадат ли общините терени за тях. Където няма нужда, ще трябва да бъде създадена - идеята си я бива и иска жертви.

По-важното е, че министерството работи, не е само едното писмо. Ще се пише цял Жилищен кодекс, който да регламентира законово инициативата. За такъв нормативен акт не бяхме чували, но с оглед френския опит на министър Данов няма да спорим. При това в изработването му щели да се включат не само професионалистите от държавния и неправителствения сектор, а и самите бедни, които ще живеят в новите жилища. Какво по-хубаво за бедния от това да му строят безплатно ново жилище и той да поставя условията за това? Виж, средната класа, която няма пари дори за почти безплатното саниране, да се оправя поединично.

Всичко е предвидил Данов, дори очакваните ефекти. Красиво е като вълшебен сън - "осигуряване на заетост в строителството, подпомагане на бранша чрез създаване на условия за публично-частни партньорства между бизнеса и общините, стабилизиране на живота на хората и борба с демографската катастрофа чрез осигуряване на субсидирани, достъпни жилища с добро качество и като цяло осигуряване на по-добри перспективи и сигурност". И да не пропуснем: "оптимизиране на социалното подпомагане за уязвимите групи и повишаване на ефективността на програмите за социално подпомагане". Ако направи и една хубава многомилионна обществена поръчка за изграждане на планирания Национален информационен портал за социалния жилищен фонд, триумфът му ще е пълен.

"Vive le ministre Danov"!

Facebook logo
Бъдете с нас и във