Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Гъсти облаци покриха "Южен поток"

Въпреки плахите все още реакции на Европейския съюз срещу Русия заради случващото се на Кримския полуостров, по всичко личи, че газопроводите ще са основният залог в икономическата игра между Брюксел и Москва. Така големият губещ ще се окаже България, която много разчита на старта на строителството на "Южен поток", за да увеличи стопанския си растеж.

Първият сериозен знак за обтягане на отношенията се появи през седмицата, след като Еврокомисията отказа да даде преференции на газопровода OPAL, свързващ "Северен поток" с газотранспортната мрежа на Стария континент. При тази ситуация, съгласно третия енергиен пакет на общността, "Газпром" може да използва само 50% от 35-те млрд. куб. м годишен капацитет на тръбата, а останалото трябва да даде на трети страни. Ходът е показателен, тъй като през есента на миналата година руският газов гигант се разбра с Брюксел да използва изцяло OPAL с уговорката, че ако остане незает капацитет, той ще бъде предложен на публичен търг. Опцията за аукцион обаче бе чиста формалност - в Русия право на износ на газ има само "Газпром", а да вкараш синьо гориво в тръбите извън нейните предели е невъзможна мисия.

Според директора на компанията East European Gas Analysis Михаил Корчемкин действията на ЕС целят да принудят руснаците да сключат мир: "Ако "Северен поток" не е максимално натоварен, Москва ще трябва да доставя повече газ през Украйна, а за постоянния транзит са необходими мирни партньорски отношения", отбелязва експертът. В подкрепа на това твърдение е и заявената вече готовност на Брюксел да предостави на Киев солидна финансова помощ за модернизация на газотранспортната система. В момента тръбите, по които се изнася руски газ за Европа, са в лошо състояние, стига се до сериозни загуби на гориво, а разходите за ремонт още повече съкращават печалбата от транзита.

По данни на "Газпром " компанията доставя на Стария континент около 30% от необходимите му количества газ, като половината от него минава през Украйна. За 2013-а оттам са транспортирани 86 млрд. куб. м, още 36 млрд. са били експортирани по "Ямал" през Беларус, 14 млрд. по "Син поток" са продадени в Турция и още около 4 млрд. куб. м са отишли във Финландия.

Лошата новина конкретно за България дойде от еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер: "Няма да опитвам да ускоря хода на преговорите за газовите тръбопроводи, като например "Южен поток" - заяви той пред германското издание Die Welt. - Дори напротив, такива преговори ще бъдат отложени. Притесненията са за България, Унгария и балтийските държави, които в много голяма степен зависят от руския газ. Но заради това след последната криза преди пет години се активизирахме".

"Активизирането" поне у нас още не е дало необходимите резултати и, както вече написахме в предишния си брой, може само да стискаме палци да не се стига до нова газова криза. Но при всички положения забавянето на "Южен поток" ще е много сериозен удар върху плановете на кабинета, който разчиташе строителството му да осигури работа на българските фирми като подизпълнители и да намали безработицата в северната част на страната.

"България не е спирала предварителната подготовка по "Южен поток", но трябва да разглеждаме проекта в цялостния контекст на ситуацията в Украйна. В следващите седмици правителството ще "следи внимателно" отношенията между Русия и Европейския съюз - ние сме между страните, които най-малко сме заинтересовани от каквото и да е изостряне на взаимоотношенията, защото ще платим най-висока цена", изтъкна в началото на седмицата Пламен Орешарски. Далеч по-голям песимист от него бе външният министър Кристиян Вигенин. В интервю за една от националните телевизии той каза, че е добре да се сложи известна пауза в пряката работа по този проект, докато ситуацията се нормализира.

Тепърва ще имаме проблеми и заради приетите през миналата седмица на първо четене промени в Закона за енергетиката, с които морската част от "Южен поток", разположена на българска територия, на практика се вади от юрисдикцията на третия либерализационен пакет на ЕС. След нашата публикация за това председателят на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева коментира: "Опитите, чрез промените в Закона за енергетиката, "Южен поток" да се извади от третия либерализационен пакет, са резултат от раздвоение на колективната партийна личност на БСП. От една страна, министър Вигенин отива в Украйна и така признава правителството, което е правилен ход - ние сме съседи през море, от друга страна обаче, собствената му партийна група гласува изваждането на "Южен поток" извън европейските правила с ясното съзнание, че така намалява силата на Украйна, нарушава репутацията на България и ще доведе до санкции срещу нас".

 

Българо-украинската индустриална камара изрази безпокойството си от развоя на събитията в Украйна. Фирмите които имат икономически и търговски взаимоотношения с украински партньори, изпитват сериозни затруднения при реализация на търговските си сделки и разплащанията. Политическата криза много бързо се превърна в икономическа и нанесе сериозни вреди както на украинския бизнес, така и на българския, заявяват оттам.

 

Министерството на икономиката и енергетиката пък откри гореща линия, на която бизнес организациите могат да поставят въпроси и да търсят съдействие при евентуални затруднения на дейността им, свързани със ситуацията в Украйна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във