Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Облаците около НЕК се сгъстяват

На 21 февруари стана ясно, че агенция "Стандард енд Пуърс" е намалила кредитния рейтинг на националната електрическа компания от "ВВ-" на "B+" с негативна прогноза. Негативна остава и дългосрочната перспектива пред държавното дружество.

Основната причина за понижената оценка са сериозните задължения на НЕК, които надхвърлят 2 млрд. лева. "Стандард енд пуърс" е взела предвид и неблагоприятните решения на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, като в съобщението й се посочва, че компанията не получава пълна компенсация за субсидиите по преференциалните цени за зелена енергия, както и за закупената енергия от когенерации. Друга причина за понижаването на рейтинга е невъзможността да се покрият разходи от 215 млн. лв. по дългосрочните договори с големите въглищни централи.

Естествено, голямо бреме остава и проектът АЕЦ "Белене". Според "Стандард енд пуърс" при поет ангажимент за започване на строителството, особено без директна правителствена подкрепа, може да се промени и оценката за финансовия и бизнес риск на НЕК.

Негативната перспективата на рейтинга пък е поставена заради разклатеното доверие в качествата на Българския енергиен холдинг като кредитор и склонността му да продължи да помага на дъщерното си дружество.

Все пак част от изброените рискове се компенсират от факта, че НЕК има доминиращата позиция на пазара на електроенергия у нас и е стратегически важна фирма като доставчик на обществена услуга. От "Стандард енд Пуърс" акцентират и върху това, че компанията е собственик на почти всички български високоефективни водноелектрически централи.

Междувременно, в края на седмицата, НЕК обяви търг за продажба на електрическа енергия за март. Той е разделен на пет лота, като първият е за доставки до 70 мегавата, вторият - до 100 мегавата, третият - до 40 мегавата, четвъртият - до 80 мегавата, а последният - до 20 мегавата. Минималната тръжна цена без добавките за пренос, достъп, ДДС и акциз е съответно 40.7 евро, 42.18 евро, 39 евро, 43 евро и 40.5 евро за мегаватчас за всяка от обособените позиции. Ако купувачите искат да препродат закупената електроенергия зад граница, ще трябва да платят дължимите такси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във