Банкеръ Daily

Управление и бизнес

1124 малки собственици на гори ги продават на държавата

Общо 1124 заявления от физически лица, които са собственици на малки имоти в горски територии, са подадени до държавните горски предприятия за закупуване на горите им. Това се случи в рамките на третата кампания за закупуване на горски имоти, която започна през февруари тази година, съобщават от агроминистерството. Основната й цел е по-добра и системна грижа за поддържането на горски територии, чиито собственици нямат възможност да стопанисват имотите си.

Най-голям брой заявления за закупуване са подадени до Северозападно държавно предприятие - Враца - общо 329, следвано от Югозападно държавно предприятие - Благоевград с 235. Общо 143 са заявленията към Южноцентрално държавно предприятие - Смолян, и 130 към Северно централно държавно предприятие - Габрово. За  получени 236 заявленията съобщават от Югоизточно държавно предприятие - Сливен и за 51 от Североизточно държавно предприятие - Шумен.

Отделените средства от държавните предприятия за изкупуването на имотите са в размер на 2 млн. лева. 

Предвиден е двумесечен срок за разглеждане на документите и изготвянето на оценките на имотите от правоспособни оценители, след което ще се пристъпи към финализиране на сделките със собствениците, заявили желание да предоставят имотите си за закупуване от държавните предприятия.

През предходните две кампании, проведени през 2016 и 2020 г., бяха финализирани сделки за закупуване на 459 имота с обща площ 2819 дка на стойност 1.73 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във