Банкеръ Daily

Управление и бизнес

101 земеделци получиха 840 хил. лева компенсации за пропаднали площи

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) е превел 840 688 лева по помощта за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия. Става въпрос за тези, които са се случили през 2021 година. Средства получават 101 земеделски стопани. Помощта се изплаща на земеделските производители по-рано от определения краен срок, който изтича на 10 юни.

Подпомагане получават стопани, които притежават констативни протоколи за 100% пропаднали площи през миналата година със земеделски култури в резултат на неблагоприятните климатични условия на територията на страната. Финансовата подкрепа по помощта се предоставя на производители, претърпели щети в резултат от измръзване, слана, буря, проливен дъжд, непрекъснат дъжд с ураганен вятър, наводнение, градушка, суша, засушаване.

С държавната помощ се компенсират до 80% от производствените разходи за отглеждане на фуражни и технически култури, плодове, зеленчуци и етерично-маслени култури през изминалата стопанска година. Обезщетението за зърнено-житни и маслодайни култури е до 30 процента.

В случаите, в които пострадалите от природни бедствия стопани нямат сключени застраховки, получават 50% от допустимия размер за подпомагане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във