Банкеръ Daily

Управление и бизнес

1000 тона е събраният текстил за една година в специализираните контейнери

Общо 1000 тона е събраният текстил за една година в контейнерите за текстил в София, съобщиха от Столична община. Развитата система от контейнери за текстилни отпадъци спомага за предотвратяване на нерегламентираното им горене и замърсяването на въздуха, което е големият проблем на града, особено през зимните месеци.

Това е най-малкото, което може да направи всеки от нас. Всяка дреха си има своя жизнен цикъл - заради износване, или заради модния ритъм. Един алтернативен начин за избавяне от дрехите, които не искаме да използваме повече са специалните контейнери за оставяне на дрехи и обувки. 

Старата дреха за нас може да стане нова дреха за друг. След съответното третиране сортираните дрехи могат да бъдат повторно използвани като дрехи втора употреба, парцали за почистване, рециклирани влакна, изолационни материали и пълнежи или като алтернативно гориво в специални инсталации на енергоемки производства и други приложения.

На територията на Столична община има разположени 86 специализирани контейнери за текстилни отпадъци. В тях могат да изхвърлят стар текстил и кожени изделия и материали. Всеки един от контейнерите е снабден със заключващ се механизъм и датчик, който отчита запълването, за да могат да бъдат обслужени своевременно.

Контейнерите са разположени на комуникативни и леснодостъпни места, уточняват от общината. Адресите на местата, където има такива специализирани контейнери, могат да се видят на страницата на Столичен инспекторат.

Делът на дрехите в остатъка след обработване на отпадъците в Европейския съюз е 1 695 983 тона за година, или средно по 4.3 кг на човек от населението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във