Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

100 милиона за президентската амбиция

Грешка е да смятаме, че управниците ни са мързеливи и не си вършат работата. Работят, и то много, но само когато е за личния им интерес или за този на някой техен близък. Показателен пример за това е съдбата на лансирания от президента Росен Плевнелиев проект за научно-технологичен парк в столицата. За по-малко от година София тех парк се превърна от спонтанно споделена идея в усвояващо милиони евроначинание . Друг такъв случай в най-новата ни история едва ли има. Дори одобрените от Брюксел предложения едва получават пари, а какво остава за тези, дето се раждат само година и половина преди края на програмния период.


Явно желанието на държавния глава, а и на правителството за създаването на ИТ центъра в София е било толкова голямо, че всички съгласувателни, одоброителни и подготвителни дейности са отметнати за няколко месеца. В резултат управляващият орган на оперативната програма Конкурентоспособност покани през седмицата София Тех Парк ЕАД да представи проектно предложение за директно финансиране. Предвидените пари са 97 791 500 лв. и идват от приоритетната ос Развитие на икономика, базирана на знанието и иновационните дейности.


Основна цел на процедурата е да насърчи развитието на националната проиновативна инфраструктура, като предостави интегрирана инвестиционна и консултантска подкрепа за създаването на първия научно-технологичен парк в България, който да привлече и насърчи иновативните идеи и проекти и по този начин стимулира развитието на икономиката към сектори с висока добавена стойност, обясняват шефовете на програма Конкурентоспособност.


Със сигурност нямаше да правим на въпрос цялото това бързане, ако и проектите на фирмите се движеха със същото темпо. За съжаление обаче заради тромавия ред и мотаенето много дружества категорично са се отказали да кандидатстват за европейско финансиране. Други пък с години чакат да им бъдат възстановени направените разходи, като през това време плащат скъпи кредити. Не са малко и предприятията, до които изобщо не стигат пари, нищо че предложенията им са одобрени и реализацията им би разкрила нови работни места. Но както вече казахме - всичко зависи от интересите...


На практика близо 100-те млн. лв. за София тех парк ще отидат за 17 дейности. Освен за изготвянето на строителната документация, проучванията, проектирането, както и за всички строително-монтажни работи за изграждане на офиси, заседателни зали, лаборатории, сервизни, обслужващи помещения и др., средствата ще се използват и за закупуване на обзавеждане и оборудване. С тях също така ще се придобиват и нематериални активи, свързани с функционирането на научно-технологичния парк като софтуер и патенти. Финансирането ще трябва да послужи и за разработване на нови или подобряване на готови проиновативни услуги, както и за правене на анализи, изследвания, оценки и бизнес планове.


Това обаче не е всичко. Заложни са още консултантски и други специализирани услуги на потенциални ползватели и партньори на технологичния парк, подпомагане на стартиращи предприятия, обучения, бизнес и маркетингово консултиране, менторство и т.н. С част от парите ще става и наемането на персонал за ИТ парка. Не са пропуснати и промоционалните, информационните и рекламните кампании в страната и чужбина за бизнеса, научните и образователните среди и широката общественост. Ще бъде създадена и специална интернет страница.


Разчитам на Консултативния съвет по наука да ни помогне да изпълним със съдържание този проект още преди неговото изграждане, за да се възползваме от възможностите, което той ни дава, и да подобрим диалога между бизнеса, науката и университети, коментира през седмицата и столичният кмет Йорданка Фандъкова.


Елица Панайотова, изпълнителен директор на София Тех Парк, пък посочи, че целите са да се подпомогне процесът на т.н технологичен трансфер, да се развие икономиката в страната на базата на знанието и да се подкрепят малките и средните компании, оглавявани от млади предприемачи. Искаме да изградим среда, която да привлича новатори, учени, студенти и бизнес, да стимулира обмена между тях и да популяризира иновациите пред широката публика, обясни още тя. Договори за сътрудничество вече са подписани със Софийския университет Св. Климент Охридски и с Българската академия на науките.


Рибата, както се казва, е още в морето, но на 18 декември трябва да станат ясни и кандидатите, които ще осигуряват самолетните билети за технологичния парк през следващите две години. Предвиденият бюджет за полетите е 300 хил. лв., нищо че на щат в дружеството се водят шест човека, от които трима директори - Елица Панайотова, Николай Дончев и Владимир Пеневски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във