Банкеръ Daily

Управление и бизнес

10 млн. лв отидоха при туроператорите и туристическите агенти

Министерството на туризма е приключило с изплащането на 10 млн. лв. в подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Средствата бяха осигурени от  Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 година.

Тук е моментът да припомним, че набирането на проекти по процедурата се проведе в периода 13-20 октомври 2020 година. Интересът от страна на туроператорите и туристическите агенти в страната беше сериозен. Подадените заявления надхвърлиха 840 броя, като част от тях дори бяха дублирани. До финалната права достигнаха 802 проекта, от които 720 бяха одобрени за финансиране.

След приключване работата на оценителната комисия за разглеждане, оценка и класиране на подадените проектни предложения по процедура BG16RFOP002-2.092, в изключително съкратени срокове Министерството на туризма сключи съответните административни договори и стартира плащания по тях, обясниха от туристическото ведомство.

Средствата представляват около 1% от оборотите на компаниите през 2019 г., като туроператорите и туристическите агенти получиха помощ от 51 лв. до 371 000 лв. - в зависимост от декларирания им оборот  за миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във