Банкеръ Daily

Управление и бизнес

10 км ограничителна зона за събирачите на трюфели в област Добрич

Цените на трюфелите започват от 100 лева и могат да достигнат до 10 000 лева за килограм. Цената им зависи от кой вид са трюфелите, с какво качество са и в коя държава се търгуват.

Бързото разпространение на африканската чума по свинете засегна и редица други дейности. Освен за ловците, в сила продължава да бъде и забраната за достъп до ловностопанските територии на берачи на билки, гъби и трюфели. Но в същото време в някои региони дървосекачите продължават да работят.

Областната епизоотична комисия в Добрич е взела решение за въвеждане на 10 км забранителна зона около големите свинекомплекси, съобщиха от пресцентъра на областната управа. 

На заседанието й са присъствали и представители на събирачите на трюфели, които миналата седмица внесоха протестна нота и проведоха работна среща с областният управител Красимир Кирилов и екипът му, в която са изразили несъгласие с предприетите мерки срещу Африканската чума по свинете в област Добрич. Те заявиха, че така се посяга на конституционното право на труд на хиляди семейства. Освен това именно сега е сезонът, в който могат да извършват дейността си, а това е основното препитание на много хора. Стана ясно, че вече има санкции на събирачи на трюфели, като глобата достига до 500 лева. Около 2000 са само регистрираните събирачи на трюфели в област Добрич.

На заседанието са били дискутирани въведените ограничения и забрани за влизане в горите за събиране на трюфели, билки и други горски продукти. Стигнало се е до решение около големите свиневъдни комплекси на територията на областта да бъде въведена 10-километрова зона, в която е забранено влизането в горите. В заповед на областния управител, която ще бъде публикувана на интернет страницата на Областна администрация Добрич, и ще бъде предоставена на събирачите на трюфели ще бъдат разписани мерките, които трябва да спазват всички, които влизат в горите за събиране на горски продукти - ограничения за броя на кучета за събирачите на трюфели, извършване на дезинфекция при излизане от гората и други.

Определянето на ограничителната зона идва след като събирачи на трюфели от Североизточна България се събраха преди дни в Добрич, обявявайки се против забраната въобще да се ходи в горите. Със заповед на областния управител бе възложено на общинските кметове, на горските и ловните стопанства да упражняват контрол върху забраната.

Припомняме, че в Добричка област е обявено бедствено положение заради Африканската чума до 2 септември. Досега в региона има само един потвърден случай на болестта при убито диво прасе.

Българските трюфели са едни от най-добрите, но трудно се реализират в чужбина. Най-често това става чрез прекупчави, които ги представят за италиански или френски.

Трюфелите (Tuber) са вид гъби. Според вътрешния и външния си вид те се разделят на три групи: черни, червени и бели, откъдето и наименованието "черен диамант", което им се дава понякога.

Отглеждат се много трудно, което ги прави изключително скъпи. Понякога се продават на търгове с благотворителна цел на изключително завишени цени. Цените на трюфелите започват от 100 лева и могат да достигнат до 10 000 лева за килограм. Цената им зависи от кой вид са трюфелите, с какво качество са и в коя държава се търгуват. Съществуват над 100 вида, но ценени са само няколко. Белият зимен трюфел се счита за един от най-големите деликатеси в света и се среща най-вече в Южна Франция и Северна Италия. Откриват се и в много други държави, но в по-малки количества. Въпреки това, основно се търгуват в Италия, Франция, САЩ и Германия.

Според цвета, трюфелите са предимно бели или черни, но съществува и един вид червен трюфел.

Според сезона, трюфелите са зимни или летни. По-ценни и скъпи са зимните, но те се намират много по-трудно и в много по-малки количества.

Класифицирането на трюфелите се прави също по големина, като по-едрите са по-ценни. Освен това се окачествяват и по качество в зависимост от едрината, нараняванията или червясването.

Най-ценното от всичко е уханието на трюфелите, техният аромат, който е специфичен за всеки различен вид. Дори е достатъчно да усетите мириса на трюфелите, за да определите от кой вид са. Това го умеят единствено хората, които са навътре в този занаят, които са обучени за това, и които са виждали и сравнявали различни видове.

Трябва да се знае също така, че има лъжливи и отровни трюфели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във