Банкеръ Daily

Управление и бизнес

1 евро цена на тока в Германия, 63 евро в България, оплака се Кирил Домусчиев

1 евро в Германия, 63 евро в България + 10 евро такса ЗКО ( Задължение към обществото) е цената на електроенергията днес!!! Е, как ще ги стигнем германците?! Каква да ни е индустрията и мисли ли някой за нея? Или приоритет е само спасяването на новия Кремиковци - ТЕЦ Марица Изток 2? Така председателят на КРИБ Кирил Домусчиев коментира днешната цена на електроенергията на страницата си във Фейсбук. 

През седмицата работодателските организации, обединени в Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) с ротационен председател КРИБ, изпратиха писмо до министър-председателя Бойко Борисов във връзка с решението на парламента за ТЕЦ „Марица Изток 2“.

Бизнесът  възразява, тъй като според тях това са непазарни практики от периода преди 1989 г. против европейските политики.

„ТЕЦ Марица Изток 2“ ще работи на непазарна цена. Това ще струва на фонд Сигурност на електроенергийната система в годишен план над 150 млн. лева, което ще се плати от потребителите през фиксираната компонента от крайната цена на електроенергия, наречена „Задължение към обществото“. Това ще повиши допълнително цената на електроенергията“, се казва в писмото до премиера Борисов.

В мотивите работодателските организации посочват още, че „ТЕЦ Марица Изток 2“, получавайки „пари наготово“ не се стреми да си оптимизира разходите. Работи на 50% и по-малко от капацитета си без да оптимизира и без това раздутата численост на персонала.

В края на 2019 г. централата има близо 2400 служители, при инсталирана мощност от 1620 МВ. За сравнение в „КонтурГлобал Марица изток 3“ работят малко над 400 служители, при инсталирана мощност от 908 МВ, а в „Ей и Ес 3С Марица изток 1“ при мощност от 690 МВ има близо 380 заети. За тази неефективност на държавната ТЕЦ плащат всички потребители в България.

„Търпението ни се изчерпва и ще бъдем принудени да сезираме ЕК за тези практики, които са против интересите на България“, се казва още в писмото до премиера Бойко Борисов. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във